Trapez prostokątny, w którym krótsza podstawa ma długość 5 cm, a dłuższe ramię 4
Anna: Witam
Mam zadanie:
Trapez prostokątny, w którym krótsza podstawa ma długość 5 cm, a dłuższe ramię 4 sqrt z 2
obraca się dookoła krótszej podstawy, oblicz pole całkowite i objętość otrzymanej bryły
wiedzać, że kąt ostry trapezu ma miarę 45 stopni.
jak je wyliczyć, może ktoś opisać krok po kroku?
9 sty 18:24
Anna: prosze, moze ktos mi pomoc?
9 sty 18:40
Krzyś:

A możesz narysować jak to będzie wyglądać? Jaka figura ma powstać? Bo coś nie mogę sobie tego
wyobrazić.
9 sty 18:44
Mateusz: tak jak rysujesz walec ze stozkiem
9 sty 20:26
Basia:
to nie jest walec ze stożkiem; to jest walec − stożek
10 sty 00:17
Mateusz: i jak to wyliczyc?
10 sty 00:30
Basia:
wymiary walca:
R=4 H=9
wymiary stożka:
r=4 h=4 L=4√2
V = Vw−Vs = πR2*H + 13πr2*h
P = Ppodstawy walca+Pbocznej walca+Pbocznej stożka=
πR2+2πR*H+πrL
obrót jest wokół krótszej podstawy, powstaje walec "z dziurą"
ta "dziura" to stożek
10 sty 00:38