geometria
Julka: Proszę o POMOC.
W równoległoboku o obwodzie 40cm przekątne są dwusiecznymi kątów, a ich długości mają się do
siebie jak 3:4. Oblicz długość tych przekątnych.
Czym mam się kierować?
9 sty 13:58
bart: moze sie kieruj tym ze to romb
9 sty 13:59
Julka: i 4a=40 a=10,
no tak, ale jak podzielą się rpzekatne na 1,5 1,5 i 2 2 to co mam z nimi zrobic, i z
dwusieczną?
9 sty 14:03
Bogdan:
Tak jest, jak mówi bart, ale trzeba jeszcze uzasadnić, że tym równoległobokiem
jest romb.
9 sty 14:04
bart:

e
2=400−f
2
9 sty 14:07
bart: f=16 e=12
9 sty 14:08
bart: no to uzasadnij tak
| 1 | | 1 | | 1 | |
| α+ |
| β= |
| * 180o=90o |
| 2 | | 2 | | 2 | |
180
o−α−β=90
o
czyli sie przecinaja pod katem prostym
9 sty 14:11
Julka: dzięki

to moje ostatnie zadanie, nie mogłam wpasc na pomysł.
Udanej niedzieli
9 sty 14:11
bart: dzieki
9 sty 14:12
Julka: jestes jeszcze?
9 sty 14:29
bart: yhm
9 sty 14:30
Julka: 9/16f2=400−f2
i jak dalej wychodzi, ze 12 i 16?
9 sty 14:30
bart: 25f
2=400*16
25f
2=6400
f
2=6400 : 25
f
2=256
f=
√256'
f=16
e=12
9 sty 14:32
Julka: dzięki, jestes genialny
9 sty 14:33
bart: taa..
9 sty 14:34