pole prostopadloscianu
Lilianna: Kat miedzy przekatnymi sasiednich scian bocznych prostopadloscianu o
podstawie kwadratowej jest rowny 60(stopni).Krawedz postawy jest rowna
12.Wyznacz pole powieszchni calkowitej tego prostopadloscianu i kat
nachylenia przekatnej sciany bocznej do plaszczyzny podstawy
prostopadloscianu.
9 sty 17:13
zenon:

|AB|= 12
√2
trójkąt ABC jest równoboczny, boki AC i BC są równe i między nimi jest kąt 60
o więc pozostałe
dwa też mają po 60
o, w tym α czyli kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy
h=
√BC2−122
pole całkowite
P
c=2P
p+P
b=2*12
2+4*12*h
9 sty 18:07