elooo
mich : pomozcie mi rozwiazac te przyklady

27−27x+9x
2−x
3=0
8x
3−12x
2+6x−1=0
9 sty 16:15
bart: | | 1 | |
pierwszy podziel przez x−3 a drugi x− |
| |
| | 4 | |
9 sty 16:19
bart: | 1 | |
| sorry  |
| 2 | |
9 sty 16:19
mich : zdaje mi sie ze tu chodzi o grupowanie wyrazow a nie dzielenie
9 sty 16:23
huncek: w 1 mozesz pogrupowac 9 i 27, w 2gim lipa chyba
9 sty 16:24
huncek: a nie nie da rady chyba

musisz uzyc dzielnikow wyrazu wolnego niestety
9 sty 16:25
bart: ani w 1 ani w 2 tego nie pogrupujesz
9 sty 16:26
mich : dooobra,chlopaki najwyzej to ściagnę
9 sty 16:26
huncek: widze nie te x−sy
9 sty 16:26
huncek: uzyj dzielnikow wyrazu wolnego czyli w 1 (27) i w 2gim (1) rozpisz z +/− i sprawdz ktory daje 0
po podstawieniu za x'a
np w 1 W(−3) = 0 itd
9 sty 16:27
Grześ: Żal

Ja to wam pogrupuje

pierwszy przykład bynajmniej sie da
9 sty 16:29
mich : dzięki
9 sty 16:30
huncek: ty pietruszka w 1 jak?

xd
9 sty 16:30
Grześ: 27−27x+9x2−x3=0
27(1−x)+9x2(1−x)=0
(1−x)(9x2+27)=0
−9(x−1)(x2+3)=0
9 sty 16:30
huncek: ...xD
9 sty 16:31
bart: Huncerek

wez mu nie myl.. W(−3)=0 ? wylicz to najpierw, bo juz kilka razy cie dzisiaj
poprawialem
9 sty 16:32
huncek: mowie NP a nie ze to wychodzi
9 sty 16:32
huncek: omga
9 sty 16:32
bart: taaa.. robcie sobie z innych jaja
9 sty 16:32
huncek: ocg bo nie kminie?
9 sty 16:33
Grześ: drugi przykład nie ma pierwiastków całkowitych, więc albo jest źle przepisany, albo trzeba cos
pokombinować
9 sty 16:33
bart: Grzes? ok wszystko? patrz co w 1. przykladzie zrobiles −.−
9 sty 16:34
Grześ: Weźcie ogarnijcie się, a Ty huncek szczególnie. W tamtym temacie troszeczkę pożartowaliśmy, to
nie znaczy, że tu bałagan będzie. Albo post coś wnoszący, albo nic nie pisz


Dodam jeszcze, aby autor sprawdził drugi wielomian, czy dobrze przepisany
9 sty 16:35
huncek: grzes w 2gim nawiasie wyjdzie 9x2 − 9x3 XD
9 sty 16:35
huncek: wiec sie nie da pogrupowac :f
9 sty 16:36
mich : dobrze,przepisalam bo rozwiazywalam wczesniej przyklad i spojrz jak jest
x3+6x2+12x+8=0
(x+2)3=0
x+2=0
x=−2
to moze te przyklady trzeba rozwiazac tym sposobem,przynajmniej ten 2? hm
9 sty 16:36
Grześ: no to zobacz na swój pierwszy post i powiedz czy jest taki sam <facepalm>
9 sty 16:36
AC:
Grześ zrobiłeś błąd w 1 przykładzie x=1 nie jest pierwiastkiem!
9 sty 16:37
mich : taaaaaaaaaaaak
9 sty 16:37
mich : ludzie,no kurde przepisuje przyklady i jes sprawdzam,chce zebyscie mi pomogli ale tu jest takie
zamieszanie,zlewacie sie z tego ze nie potrafie czy co...
nie potrzebuje takiej pomoc
DZIĘKUJĘ

za wysilek
9 sty 16:38
Grześ: bo autor namieszał, jestem 100% pewny, że nawet nie zajrzał na podgląd przykładów, niech
poprawi swój pierwszy post. Czy wy nie widzicie, że i drugi przykład jest inaczej zapisany, a
on później inaczej go pisze
9 sty 16:38
SOADFan:
9 sty 16:39
Grześ: post 16:15 a 16:36
9 sty 16:39
mich : omg! podalam 3 przyklad w trakcie,to takie trudne do zrozumienia?
tam podany jest pewnie sposob
9 sty 16:39
bart: (3−x)
3=0
x=3
(2x−1)
2=0
9 sty 16:41
bart: (2x−1)
3=0 oczywiscie
9 sty 16:42
mich : DZIĘKUJĘ
9 sty 16:43