Pomoc w rozwiazaniu 2 pochodnej... itd
ToMaS: Czesc, mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak rozwiazywać pochodnej wyzszych rzędów np 2,3

Wiem jak
sie rozwiazuje pochodne te proste (pierwszwgo rodzaju), ale teraz coś sie motam przy tych
wyzszych. Podam przykład, ktory ktoś móglby mi napisac i wytlumaczyc jak sie je tworzy:
f(x)=6sin2x−12xcos2x−4x
2sin2x −> rozwiazac drugą pochodną
9 sty 20:36
Przemek: Ok to napisz najpierw zwykłą pochodną z tego.
9 sty 20:50
Grześ: pisz pochodna pierwszą, sprawdzimy i pomożemy przy drugiej
9 sty 20:51
ToMaS: f`(x)=2xsin2x+x2sin2x
f``(x)=2sin2x+4xsin2x+2x2cos2x
A ta która napisalem w pierwszym poście to jest 3 pochodna i właśnie się zastanawiam jak ona
powstała z tej drugiej. Moze ktoś wytlumaczy, albo poda jakiś prosty przyklad?
9 sty 21:00
Basia:
pochodna drugiego rzędu to pochodna pochodnej pierwszego rzędu
pochodna trzeciego rzędu to pochodna pochodnej drugiego rzędu
itd.
czy w Twoim przykładzie jest sin(2x) i cos(2x) czy sin2x i cos2x
to co proponujesz jako f'(x) nie pasuje zresztą ani do jednego, ani do drugiego
9 sty 21:06
ToMaS: Nie, to jest normalnie sin2x a nie sin2x, tak samo cos2x. Tak jak napisałem jest poprawnie.
No to juz sam nie wiem co jest nie tak. Sa to przyklady z Krysicki, Włodarski.
Jest tez 4 pochodna z tej 3, która pisałem w pierwszym poście, czyli:
f````(x)=24cos2x−32xsin2x−8x2cos2x −> jak ona powstała z tej 3 pochodnej, napisanej w moim
pierwszym poscie
9 sty 21:15
Basia:
powolutku, chwileczkę, zaraz coś z tym zrobimy
9 sty 21:17
ToMaS: Patrzac na to, to 6 zostala przemnozone przez 4, pozniej ta 12−stka niewiadomo skad stała się w
czwartej pochodnej 32
9 sty 21:18
Basia:
f(x)=6sin2x−12xcos2x−4x2sin2x
(sinx)' = cosx ⇒ (sin2x)' = 2cos2x (bo mnożymy przez pochodną funkcji wewnętrznej u(x)=2x)
⇒ (6sin2x)' = 12cos2x
pochodną x*cos2x liczymy z wzoru na iloczyn
(x*cos2x)' = cos2x+x*(−2sin2x) = cos2x−2x*sin2x
(12x*cos2x)' = 12cos2x−24x*sin2x
analogicznie
(x2sin2x)' = 2x*sin2x + x2*2cos2x = 2x*sin2x+2x2*cos2x
(4x2*sin2x)' = 8x*sin2x+8x2cos2x
f'(x) = 12cos2x −12cos2x+24x*sin2x−8x*sin2x−8x2*cos2x =
16x*sin2x − 8x2*cos2x
przeanalizuj i spróbuj sam policzyć f"(x) = (16x*sin2x−8x2cos2x)'
napisz potem wynik; sprawdzę
9 sty 21:27
ToMaS: Aaaa spoko

Juz teraz wiem, to jest pochodna z pochodnej(ja to tak nazywam

). Zapomnialo
się przez te świeta, teraz juz wiem

Dzieki

PS: Zaraz postaram zrobic ta pochodną.
9 sty 21:36
ToMaS: (16xsin2x)`=16sin2x+16x2cos2x
(x2cos2x)`=2xcos2x+x2(−2sin2x)=2xcos2x−2x2sin2x => 8*(2xcos2x−2x2sin2x)=16xcos2x−16x2sin2x
Czyli pochodna (16xsin2x−8x2cos2x)`= 16sin2x+16x2cos2x−16xcos2x+16x2sin2x
Coś takiego mi wyszło.
9 sty 21:54
Basia:
(16x*sinx)' = 16sin2x+32x*cos2x (masz tam *2, ale zapomniałeś pomnożyć)
druga dobrze
ostatecznie
f"(x) = 16sin2x+32x*cos2x+16x*cos2x−16x2*sin2x
(16−16x2)sin2x+(32+16x)cos2x =
16(1−x2)sin2x+16(2+x)cos2x =
16*[ (1−x2)sin2x+(2+x)cos2x ]
9 sty 22:04
ToMaS: ok dz
9 sty 22:24