liczby naturalne
monia: Jan napisał na tablicy dwie liczby naturalne. Potem starł je i w ich miejsce wpisał iloczyn
zmniejszony o 1 oraz ich sume. Nie zadowoliło go to jednak i powtórzył te czynnosc. Znowu starł
wszystko i zapisał sume otrzymanych liczb: 1309. Oblicz sume liczb zapisanych na poczatku.
9 sty 13:36
bart: a b
ab−1 a+b
(ab−1)(a+b)−1 + a+b+ab−1 =1309
9 sty 13:38
monia: dzięki pokazałeś mi jaki błąd rozbiłam cały czas. Serdeczne dzięki jeszcze raz
9 sty 13:41
bart: a
2b+ab
2+ab−2=1309
ab(a+b+1)=1311
1311 to liczba pierwsza
1311=1*1311 lub 1311*1 a wiec a+b+1=1 lub 1311
a+b+1>1
a wiec a+b=1310
9 sty 13:42