Prawdopodobieństwo
Godzio:
Jak udowodnić takie coś:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
A,B∊Ω oraz P(A) = |
| , P(B) = |
| to |
| ≤ P(A∪B) |
| | 4 | | 3 | | 3 | |
9 sty 22:32
Godzio:
A,B⊂Ω miało być
9 sty 22:32
Trivial:

Mamy sumę prawdopodobieństw. Najmniejszą możliwą wartością tej sumy jest największy element.
Nie wiem jak to ładnie powiedzieć. Ale widać na rysunku. Zakładamy sytuację najbardziej
krytyczną, taką, że te elementy z A w całości zawierają się w B.
9 sty 22:36
Godzio:
No właśnie chodziło by mi o takie słowne
9 sty 22:38
Trivial: A nie ma jakichś wzorów na P(A u B)? Bo nie pamiętam.
9 sty 22:40
Godzio:
A zresztą, rysunek trzasnę i opiszę jakoś swoimi słowami

Dzięki
9 sty 22:40
Godzio:
P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B)
9 sty 22:41
Trivial: No to pasuje.

iloczyn będzie co najwyżej 1/4, czyli:
P(A u B) ≥ 1/4 + 1/3 − 1/4
P(A u B) ≥ 1/3
9 sty 22:42
Basia:
P(A∪B) ≥ P(A)
i
P(A∪B) ≥ P(B)
dowód:
A∪B = (A−B)∪B
P(A∪B) = P[(A−B)∪B] = P(A−B)+P(B) − P[(A−B)∩B] =
P(A−B)+P(B)−P(∅) = P(A−B)+P(B) ≥ 0+P(B)=P(B)
analogicznie pokazujesz, że P(A∪B)≥P(A)
9 sty 22:44
Basia:
A wcale nie musi pociągać za sobą B
innymi słowy, nie taki rysunek Trivial
9 sty 22:46
Trivial: No tak, wiem. Ale tam jest dopisek, że jest to sytuacja 'krytyczna'.
9 sty 22:47
Noah: Godzio jak dalje jest ci to potrzebne to ci przepisze przyklad z podrecznika jak oni to robia

ale podobnie do Basi
9 sty 22:52
Basia:
dowód masz wyżej, z niego wynika co trzeba
nic o żadnej sytuacji krytycznej tam nie widzę
9 sty 22:53
Godzio:
Dzięki
Basia 
Wszystko rozumiem
9 sty 22:53
Trivial: "Zakładamy sytuację najbardziej krytyczną, taką, że te elementy z A w całości zawierają się w
B."
9 sty 22:53
Godzio:
Noah już nie trzeba
9 sty 22:53
Trivial: To i tak teraz bez różnicy, bo mamy lepszy dowód, a nie wersję na oko.
9 sty 22:54
Basia:
Trivial to Ty napisałeś; Godzia zadanie na takie założenie nie pozwala
9 sty 22:55
Trivial: Dalej nie wiem dlaczego nie można zrobić tak jak ja.

Jeżeli A nie mieści się całkowicie w B,
to prawdopodobieństwo sumy A i B wychodzi większe niż 1/3. ;s W sytuacji krytycznej wychodzi
1/3.
9 sty 22:57
Basia:
bo to właśnie trzeba udowodnić
9 sty 22:59
Trivial: Nasz nauczyciel matematyki tak właśnie nam to pokazywał, zanim przeszedł do dowodu na wzorach.
Ale już daję spokój.
9 sty 23:01
Bogdan:
| | 3 | | 4 | |
P(A) = |
| , P(B) = |
| |
| | 12 | | 12 | |
P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B)
| | 7 | |
Maksymalna wartość P(A∪B) = P(A) + P(B) = |
| , tu P(A∩B) = 0 |
| | 12 | |
| | 4 | | 3 | |
Minimalna wartość P(A∪B) = P(B) = |
| , tu P(A∩B) = P(A) = |
| , A⊂B |
| | 12 | | 12 | |
| | 4 | | 7 | |
Stąd |
| ≤ P(A∩B) ≤ |
| |
| | 12 | | 12 | |
9 sty 23:40
Trivial:
Bogdan na tych samych zasadach opierał się mój sposób. Jak się jednak okazało, jest on
nielegalny.
10 sty 00:39
Basia:
Trivial dopiero później "załapałam" o co Ci tak naprawdę chodzi.
Zmyliły mnie trochę te "warunki krytyczne", a może niedokładnie przeczytałam.
One zresztą nie są potrzebne.
Twoje rozumowanie w formie uogólnionej (czyli bez tych dodatkowych warunków) można przedstawić
tak:
dla każdych dwóch A,B⊂Ω
∅⊂A∩B⊂A ∧ ∅⊂A∩B⊂B ⇒
P(∅)≤P(A∩B)≤P(A) ∧ P(∅)≤P(A∩B)≤P(B) ⇒
0≤P(A∩B)≤P(A) ∧ 0≤P(A∩B)≤P(B) ⇒
P(A∪B) = P(A)+P(B)−P(A∩B)≤P(A)+P(B)−0 = P(A)+P(B)
i
P(A∪B) = P(A)+P(B)−P(A∩B)≥P(A)+P(B)−P(A) = P(B)
i
P(A∪B) = P(A)+P(B)−P(A∩B)≥P(A)+P(B)−P(B) = P(A)
co ostatecznie da się zapisać tak:
max[ P(A), P(B) ] ≤ P(A∪B) ≤ P(A)+P(B)
i załatwia sprawę "raz na zawsze" bez dodatkowych "co by było gdyby"
10 sty 15:26