matematykaszkolna.pl
Prawdopodobieństwo Godzio: Jak udowodnić takie coś:
 1 1 1 
A,B∊Ω oraz P(A) =

, P(B) =

to

≤ P(A∪B)
 4 3 3 
9 sty 22:32
Godzio: A,B⊂Ω miało być
9 sty 22:32
Trivial: rysunek Mamy sumę prawdopodobieństw. Najmniejszą możliwą wartością tej sumy jest największy element. Nie wiem jak to ładnie powiedzieć. Ale widać na rysunku. Zakładamy sytuację najbardziej krytyczną, taką, że te elementy z A w całości zawierają się w B. emotka
9 sty 22:36
Godzio: No właśnie chodziło by mi o takie słowne
9 sty 22:38
Trivial: A nie ma jakichś wzorów na P(A u B)? Bo nie pamiętam.
9 sty 22:40
Godzio: A zresztą, rysunek trzasnę i opiszę jakoś swoimi słowami emotka Dzięki
9 sty 22:40
Godzio: P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B)
9 sty 22:41
Trivial: No to pasuje. emotka iloczyn będzie co najwyżej 1/4, czyli: P(A u B) ≥ 1/4 + 1/3 − 1/4 P(A u B) ≥ 1/3
9 sty 22:42
Basia: P(A∪B) ≥ P(A) i P(A∪B) ≥ P(B) dowód: A∪B = (A−B)∪B P(A∪B) = P[(A−B)∪B] = P(A−B)+P(B) − P[(A−B)∩B] = P(A−B)+P(B)−P(∅) = P(A−B)+P(B) ≥ 0+P(B)=P(B) analogicznie pokazujesz, że P(A∪B)≥P(A)
9 sty 22:44
Basia: A wcale nie musi pociągać za sobą B innymi słowy, nie taki rysunek Trivial
9 sty 22:46
Trivial: No tak, wiem. Ale tam jest dopisek, że jest to sytuacja 'krytyczna'. emotka
9 sty 22:47
Noah: Godzio jak dalje jest ci to potrzebne to ci przepisze przyklad z podrecznika jak oni to robia emotka ale podobnie do Basi
9 sty 22:52
Basia: dowód masz wyżej, z niego wynika co trzeba nic o żadnej sytuacji krytycznej tam nie widzę
9 sty 22:53
Godzio: Dzięki Basia emotka Wszystko rozumiem
Trivial: "Zakładamy sytuację najbardziej krytyczną, taką, że te elementy z A w całości zawierają się w B."
Godzio: Noah już nie trzeba emotka
Trivial: To i tak teraz bez różnicy, bo mamy lepszy dowód, a nie wersję na oko. emotka
9 sty 22:54
Basia: Trivial to Ty napisałeś; Godzia zadanie na takie założenie nie pozwala
9 sty 22:55
Trivial: Dalej nie wiem dlaczego nie można zrobić tak jak ja. emotka Jeżeli A nie mieści się całkowicie w B, to prawdopodobieństwo sumy A i B wychodzi większe niż 1/3. ;s W sytuacji krytycznej wychodzi 1/3.
9 sty 22:57
Basia: bo to właśnie trzeba udowodnić
9 sty 22:59
Trivial: Nasz nauczyciel matematyki tak właśnie nam to pokazywał, zanim przeszedł do dowodu na wzorach. Ale już daję spokój. emotka
9 sty 23:01
Bogdan:
 3 4 
P(A) =

, P(B) =

12 12 
P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B)
 7 
Maksymalna wartość P(A∪B) = P(A) + P(B) =

, tu P(A∩B) = 0
 12 
 4 3 
Minimalna wartość P(A∪B) = P(B) =

, tu P(A∩B) = P(A) =

, A⊂B
 12 12 
 4 7 
Stąd

≤ P(A∩B) ≤

12 12 
9 sty 23:40
Trivial: Bogdan na tych samych zasadach opierał się mój sposób. Jak się jednak okazało, jest on nielegalny. emotka
10 sty 00:39
Basia: Trivial dopiero później "załapałam" o co Ci tak naprawdę chodzi. Zmyliły mnie trochę te "warunki krytyczne", a może niedokładnie przeczytałam. One zresztą nie są potrzebne. Twoje rozumowanie w formie uogólnionej (czyli bez tych dodatkowych warunków) można przedstawić tak: dla każdych dwóch A,B⊂Ω ∅⊂A∩B⊂A ∧ ∅⊂A∩B⊂B ⇒ P(∅)≤P(A∩B)≤P(A) ∧ P(∅)≤P(A∩B)≤P(B) ⇒ 0≤P(A∩B)≤P(A) ∧ 0≤P(A∩B)≤P(B) ⇒ P(A∪B) = P(A)+P(B)−P(A∩B)≤P(A)+P(B)−0 = P(A)+P(B) i P(A∪B) = P(A)+P(B)−P(A∩B)≥P(A)+P(B)−P(A) = P(B) i P(A∪B) = P(A)+P(B)−P(A∩B)≥P(A)+P(B)−P(B) = P(A) co ostatecznie da się zapisać tak: max[ P(A), P(B) ] ≤ P(A∪B) ≤ P(A)+P(B) i załatwia sprawę "raz na zawsze" bez dodatkowych "co by było gdyby"
10 sty 15:26