Mariusz: Z postokątnego kawałka blachy miedzianej o wymiarach 5dm na 4 dm wycieto w rogach jednakowe
kwadratu. Po łożeniu blachy i zlutowaniu odpowiednich krawedzi otwymay prostopadloscian foreny
o objetosci 6 litrow. Wyznacz dlugosc boku wycietego kwadratu.
Może mnie ktoś przeprowadzić przez to zadanie? Chciałbym go sam zrobić, ale nie potrafie
9 sty 18:32
Mariusz: Proszę o pomoc
9 sty 18:58
ICSP: a masz chociaż odpowiedzi ?
9 sty 19:05
Grześ: Boki powstałego prostopadłościanu wynoszą:
x na 5−2x na 4−2x
Objętość wynosi 6, więc:
x(5−2x)(4−2x)=6
x(20−18x+4x2)=6
4x3−18x2+20x−6=0
2x3−9x2+10x−3=0
jednym z pierwiastków jest x=1, więc grupuje:
2x3−2x2−7x2+7x+3x−3=0
2x2(x−1)−7x(x−1)+3(x−1)=0
(x−1)(2x2−7x+3)=0
2(x−1)(x−3)(x−1/2)=0
9 sty 19:14
Grześ: Tylko teraz zastanawiam się nad dziedziną tego x'a, czyli wg mnie
x∊(0,2)
9 sty 19:14
Grześ: Czyli odpowiedzią jest, że kwadraty mogą mieć dwa wymiary:
Albo 1 x 1 dm
Albo 0,5 x 0,5 dm
9 sty 19:16