sprawdz prostokąty- figury podobne
jaka:)): sprawdż, że prostokąt o wymiarach 9cm na 12cm jest podobny do prostokata o wymiarach 32m nz
24m. jaka jest skala podobieństwa mnjejszego z tych prostokątów do większego? oblicz stosunek
długości krótszego boku do dłuższego boku w każdym z tych prostokątów.
9 sty 20:17
hubert: a1=12 a2=3 d1=15 d2=5
6 lis 13:42
Janek191:
Mamy
a
1 = 9 cm b
1 = 12 cm
więc
oraz
a
2 = 24 m b
2 = 32 m
więc
Mamy
| a1 | | a2 | |
| = |
| więc prostokąty są podobne. |
| b1 | | b2 | |
6 lis 13:53
Janek191:
Jeszcze skala podobieństwa
6 lis 13:56