WYZNACZYC POTEGOWANIE LICZBY ZESPOLONEj ..
sweps: Witam chodzi o liczbe zespoloną − potegowanie
(1−√3)12
9 sty 20:08
Trivial:
Tu chyba gdzieś brakuje i.
9 sty 20:09
ICSP: Proponowałbym wzór moivre'a.
9 sty 20:10
sweps: hmm tak mam zapisane chyba przed Pierwiastkiem powino byc
9 sty 20:10
sweps: chodzi Oto ze niemoge tego zrobic a wzoru Moivre ?nie znam nie kojarze na zespolone nie mialem
poswiecone wiele czasu
9 sty 20:11
sweps: wiec niech bedzie tak
(1−√3i)12
9 sty 20:14
ICSP: (a + bi)n = |z|n (cos nα + isin na)
9 sty 20:14
Trivial:
z = 1 −
√3i
|z| =
√1 + 3 = 2
z = |z|e
iφ = 2e
−iπ/3
z
12 = (2e
−iπ/3)
12 = 4096e
−4iπ = ...
9 sty 20:20
Trivial: ... = 4096.
9 sty 20:21
sweps: ooo dziekować własnie niemoglem znaleźć tego w notatkach

Pozdrawiam
9 sty 20:24
sweps: Nie rozpisuje się dalej

powino zostac w postaci 2
12(0+1i) tak mnie uczono
9 sty 20:25
Trivial: Jako społeczeństwo skomputeryzowany, każdy na pamięć zna potęgi dwójki więc nie widzę przeszkód
w zapisie 4096.
9 sty 20:28
Trivial: skomputeryzowane*
9 sty 20:29
sweps: ale mam jedno pytanie co z potęgą czy ona nie wpływa na sinusa i cosinusa ? jeżeli np
otrzymujemy
cos
12 to nie podnosimy do potegi 12
9 sty 20:30
Trivial:
Korzystamy albo ze wzoru de Moivre'a albo z postaci wykładniczej.
Wzór: (cosα + isinα)n = cos(nα) + isin(nα).
9 sty 20:32
sweps: skoro juz roziwazujemy zadanka
mam jeszcze jedno

Przyklad bardzo podobny Lecz wynik zadziwil mnie wziolem go z ksiazki
(1+i
√3)
15 wynik −2
15
9 sty 20:38
sweps: zrobilem to pierwsze wyszlo mi Tak
| | 10 | | 10 | |
212(cos |
| pi*12+isin |
| pi*12) |
| | 6 | | 6 | |
9 sty 20:42
Trivial:
z
15 = (2e
iπ/3)
15 = 2
15*e
5iπ = 2
15*e
iπ = −2
15.
9 sty 20:43
krzys: a skad wiadomo ile ten kont fi wynosi?
20 lut 20:29