Podpowiedzcie jak to zrobic
Dominiśka: w prostopadłościanie o podstawie kwadratowej stosunek pola podstawy do pola ściany bocznej
wynosi 1:2 przekątna prostopadłościanu ma długość 3 √6 Oblicz sumę długości wszystkich
krawędzi tego prostopadłościanu
9 sty 13:46
bart:

pole podstawy − 2a
2
pole sciany bocznej 4ab
4a=b
9 sty 13:54
bart:

(4a)
2 + (a
√2)
2=(3
√6)
2
a=
√3
9 sty 13:56
bart: p2=
√2 jakby co
9 sty 13:56
sylwia: Wogole tego dalej nie rozumiem

! Skad niby sie bierze to 4a przy "wysokosci" graniastoslupa?
blagam, help!
28 lut 22:05