proszę o rozwiązanie
kris: Wyznacz ciąg arytmetyczny an wiedząc że a1+a2=6 i a2+a4=0
9 sty 10:49
kris: bardzo pilnie potrzebuje choćby podpowiedzi PROSZĘ
9 sty 10:54
ICSP:
2a1 + r = 6
a1 + r + a1 + 3r = 0 ⇔ 2a1 + 4r = 0
Rozwiąż ten układ równań albo ze wzoru na sednia wyrazów wylicz a3
9 sty 10:55
Niunia85: a1+a2=6
a1+a1+r=6
2a1+r=6
a2+a4=0
a1+r+a1+3r=0
2a1+r=6
2a1+4r=0
masz układ z którego wyliczysz a1 i r i dalej powinno być już prosto
9 sty 10:56
kris: czyli jak będzie to dalej
9 sty 10:57
ICSP: Lub jak mowie średnia wyrazów bomasz akurat a2 + a4
9 sty 10:57