matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcje
M:
1
funkcja f:R→R spełnia warunki f(x+y) = f(x) + f(y) i f(1) = 1. Oblicz f(
)
4
9 sty 17:41
Basia:
1=f(1) = f(
1
2
+
1
2
) = f(
1
2
)+f(
1
2
) = 2f(
1
2
) ⇒ f(
1
2
) =
1
2
1
2
= f(
1
2
) = f(
1
4
+
1
4
) = f(
1
4
)+f(
1
4
) = 2f(
1
4
) ⇒ f(
1
4
) =
1
4
10 sty 00:16