Mariusz: x1x2=4
Wyznacz x1+x2
9 sty 20:28
ICSP: Mi to trochę pod wzory vieta podchodzi.
9 sty 20:38
Mariusz: I masz rację. Ale nie mogę sobie z tym poradzić.
9 sty 20:45
Grześ: wspólny mianownik:
| x12+x22 | | (x1+x2)2−2x1x2 | |
| = |
| |
| (x1x2)2 | | (x1x2)2 | |
Teraz potrafisz zrobić
9 sty 20:47
bart: x1 i x2 to jakies pierwiastki ronania sa?
9 sty 20:47
Mariusz: No właśnie nie bardzo. Doszedłem do tego wcześniej ale to wychodzi, że x1+x2=
√48 , i nie
bardzo zgadza mi sie to z dpowiedziami
9 sty 20:51
Grześ: bo masz dwa przypadki:
x1+x2=√48=4√3
x1+x2=−4√3
9 sty 20:53
Godzio: x
1 + x
2 = t
t
2 − 8 = 32
t
2 = 40
t =
√40 lub t = −
√40
x
1 + x
2 =
√40 lub x
1 + x
2 = −
√40
9 sty 20:53