nierównosci i układy nierównosci z dwiemia niewiadomymi
to ja jestem : Prosze o pomoc.
Rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań { |x| +|y|= 5 .
{ xy= −6
Nie wiem jak się za to zabrać
9 sty 20:01
Basia:
x,y≠0
z drugiego
−6
y =
x
i masz
−6
|x|+|
|=5
x
1.
−6
−6
−6
6
x>0 ⇒
< 0 ⇒ |x|=x i |
| = −
=
x
x
x
x
stąd
6
x+
=5 /*x
x
x2+6=5x
x2−5x+6=0
Δ=25−24=1
√Δ=1
5−1
−6
x1=
=2>0 ⇒ y1=
= −3
2
2
5+1
−6
x2=
=3>0 ⇒ y2=
= −2
2
3
x=2, y= −3 lub x=3, y= −2
2.
−6
−6
−6
x<0 ⇒
>0 ⇒ |x|= −x i |
|=
x
x
x
stąd
6
−x−
=5 /*(−x)
x
x2+6= −5x
x2+5x+6=0
dokończ; będą jeszcze dwie pary rozwiązań