rownaniaa
Paolaa: prosze o pomoc w rozwiązaniu równan,mam je rozwiazane ale nie wiem czy wyniki są prawidłowe
1) x3+2x2−16x−32=0
2)x3−x2−4x+4=0
3)x2(2x−7)−2x2+7x−6(2x−7)=0
4) (x2−5x)2−36=0
bardzo prosze o pomoc
9 sty 15:22
huncek:
1) x2(x +2) − 16(x+2) = 0
(x+2)(x2−16) = 0
(x+2)(x+4)(x−4) = 0
x= −2 ⋁ x= 4 ⋁ x=−4
9 sty 15:27
Zbi: 1.x2(x+2)−16(x+2)
=(x2−16)(x+2)
rozw z delty pierwsze rown kwadratowe i masz 3 pier
drugie tak samo.
9 sty 15:27
huncek:
2) x(x2−4) −1(x2−4) = 0
(x2−4)(x−1) = 0
(x−2)(x+2)(x−1) = 0
x=2 ⋁ x= −2 ⋁ x= 1
9 sty 15:29
huncek: jakiej delty Zbi?
po co ma liczyc delte skoro to jest wzór skróconego mnożenia nie dobijaj plx
9 sty 15:30
Paolaa: aa dziękuje,popelnilam bląd bo pzyklad skonczylam na tym etapie
(x+2)(x2−16) = 0
9 sty 15:30
Paolaa: przyklad'
9 sty 15:30
Zbi: x2(2x−7)−x(2x−7)−6(2x−7)=(x2−x−6)(2x−7)
9 sty 15:31
Zbi: dobra robilem to na prosty sposob,ja nie dobijam tylko se przypominam,jestem juz studentem i
takich rzeczy juz nie robie
9 sty 15:32
Zbi: przyklad 3
9 sty 15:32
huncek: ja jestem w gimn i ogarniam ;x
9 sty 15:33
Zbi: tylko ze ja takich rzeczy huncek juz ponad 2−3 lat nie liczylem,jak zes taki madry to moze mi
calki policzysz
9 sty 15:35
huncek: nie mialem tego, a ty to owszem
9 sty 15:36
Zbi: a widzisz to co sie madrzysz jakbys wszystkie rozumy zjadl
9 sty 15:37
Zbi: dobra zrobmy jeszcze przyklad 4
9 sty 15:38
huncek: ocg teraz bo nie kminie juz

pytasz mnie z rzeczy ktorych nie mialem, a to sa podstawy
dobra nvm
9 sty 15:39
Paolaa: w4 to wiem ze cos delte liczyc trzeba
9 sty 15:39
huncek: (x
2−5x)(x
2−5x) − 36 = 0
oblicz nawiasy i elo
9 sty 15:41
Zbi: chodzilo mi huncek o to ze czasem sie to zapomina,bo to juz lata,wszystkiego nie mozna
pamietac,
9 sty 15:45
huncek: spoko, w Lo jestem zeby nie bylo ze geniusz jakis xd
9 sty 15:46