całka: 1/(x^2+1)^2
Stachu: Prosze o pomoc z taką całką, bo próbowałem juz iles razy przez częsci i na różne sposoby i
nici

∫
1x2+1
9 sty 13:09
Przemek: to zrób przez podstawianie. Wychodzi od razu
9 sty 13:15
Stachu: oj sorki nie do konca taka calka miala byc

zapomnialem wziac caly mianownik do kwadraty bo
to jest po prostu arctgx

o tą całkę mi chodzi
∫
1(x2+1)2
:
9 sty 13:17
Przemek: eh przecież to wyjdzie tak samo. podstawiasz t=x2 + 1
9 sty 13:26
Stachu: taaak a gdzie bedzie dt? gdybym w liczniku miał 2x to zdecydowanie moglbym podstawić,ale tak to
nie moge =.=
9 sty 13:30
Przemek: ∫1dx(x2+1)2
t=x2+1
dt/dx = 2x
dt=2xdx
12dt=dx
∫(1/2dt)/(t2)
12∫dt/t2
dalej chyba juz zrobisz
9 sty 13:43
Bogdan:
Proponuję następujące postępowanie:
| | dx | | dx | |
En = ∫ |
| , En−1 = ∫ |
| , |
| | (x2 + 1)n | | (x2 + 1)n−1 | |
| | dx | |
E1 = ∫ |
| = arctgx + C1 |
| | x2 + 1 | |
| | 1 | | x | | 1 | |
En = En−1 + |
| * |
| − |
| * En−1 |
| | 2n − 2 | | (x2 + 1)n−1 | | 2n − 2 | |
W tym zadaniu n = 2
9 sty 13:47
Przemek: W jaki sposob robisz duze odstepy miedzy mianownikiem/kreska/licznikiem?
9 sty 13:52
Stachu: Przemek zdaje się, że uciekło Ci w jednym miejscu "x":
dt=2xdx ==>
12dt=dx a gdzie sie podzial x

bogdan dzięki, właśnie sobie przypomniałem,że mialem to w ten sposób zrobić
9 sty 13:53
Stachu: Przepraszam, miało być Bogdan oczywiście, po prostu nie wskoczył mi shift
9 sty 13:55
Bogdan:
Przy pisaniu ułamków lepiej jest stosować dużą literkę U,
| | 1 | |
ułamek z małym u: 1(x + 1)2, ułamek z dużym U: |
| |
| | (x + 1)2 | |
9 sty 13:56
Przemek: Dzięki.
9 sty 13:57
Przemek: Stachu faktycznie
9 sty 13:58
Stachu: Ale i tak dzięki za pomoc
9 sty 14:06
natalia: co robisz ja sie nudze a ty
24 lut 09:51