Wielomiany. Oblicz p i q.
kaczy: Mam takie oto zadanie: Wielomian W(x) jest podzielny przez dwumian x−p i przez dwumian x−q.
Wynikiem dzielenia W(x) przez x−p jest wielomian P(x)= −x2 + 10x − 16, a dzieląc W(x) przez
x−q otrzymamy wielomian Q(x)=−x2 + 52x − 100. Oblicz W(49). Rozwiązałem to dwoma metodami. Za
każdym razem otrzymałem 1927, a w odpowiedziach jest 2009. Gdzie robię błąd. Zamieszczam jedno
z moich rozwiązań:
W(x)=(x−p)(−x2 + 10x − 16)= −(x−p)(x2 − 10x + 16) = −(x−p)(x−2)(x−8)
W(x)=(x−q)(−x2 + 52x − 100)= −(x−q)(x2 − 52x + 100) = −(x−q)(x−2)(x−50)
Z tego otrzymuję, że p=50 a q= 8, czyli W(x)=−(x−2)(x−8)(x−50)
W(49)=−47*41*(−1)=1927. Gdzie popełniłem błąd?
9 sty 18:33
Basia:
nie widzę żadnego błędu
9 sty 23:59