matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 330,
329
,
328
,
327
,
326
,
325
,
324
,
323
, ...,
całe
Zadania
Odp.
3
Dawid:
Kilka granic, których nie wiem jak rozwiązać.
3
Anka:
Dana jest funkcja;f(x)=
1
2
x−5 a)naszkicuj wykres tej funkcji b)oblicz jej miejsce zerowe c) uporządkuj następujące wartości
0
ManFanUtd:
Moglibyście mi sprawdzić jeden podpunkt gdyż niewiem czy zrobiłem dobrze
Bym był wdzięczny.: zad. Sprawdź czy liczba r jest pierwiastkiem wielomianu W(x). Jeśli tak, określ krotność tego
4
Santos:
Rozwiąż nierówności: a) x do 3ciej −5x kwadrat −6x ≥ 0
2
czaro:
Mam do zrobienia dwa zadania. Zadanie 1.Rozłóż na czynniki wielomiany metodą grupowania wyrazów:
2
Anka:
Pan Jan kupił za granicą sprzęt za 368 euro. W cenę sprzętu wchodzi podatek VAT w wysokosci 15%. Pan Jan ma prawo do zwrotu podatku. Jaka to kwota? Prosze o pomoc
0
BANAN!:
Naszkicuj wykres funkcji f(x)=
a−x
x
. Wyznaacz współrzędne punktów, w których wykres funkcji f przecina wykres prostą y=2 oraz prostą y=x.
5
Suddenly:
Witam. Czy ktoś mógłby "łopatologicznie" wyjaśnić mi sposób rozwiązywania równań trygonometrycznych, ponieważ kompletnie nie mogę tego zrozumieć.
1
Agulaa:
Cenę pewnego towaru podniesiono o 25% , a po pewnym czasie obniżono do początkowej wartości. O ile procent została obniżona cena towaru.?
0
damian:
Nie dam rady tego rozwiązać
BARDZO PROSZĘ O POMOC
pilnie
Na trasie samochodu znajdują się kolejno trzy skrzyzowania z sygnalizacja swietlna.
19
Sylwek:
:::rysunek::: Oblicz miary kątów trójkąta ABC.
2
Ann:
jak narysowac wykresy funkcji typu ctgx + |ctgx| ? please o pomoc....
0
BANAN!:
Podaj przykłady monotoniczności funkcji f(x)=
4
3x
oraz g(x)=
1−
√
2
x
.
4
Marcepan:
hej
rozłoz wielomian na czynniki.
2
Mika:
Witam wszystkich! Znalazł ktoś może zadania zamkniete z dzisiejszej próbnej matury? Odpowiedzi są wszedzie, ale nie mogę znalesc arkusza.
2
łukasz:
b
n
=((n
2
+ 3n )
1
3
+1 )/( ( n
3
+ n
2
)
1
5
−2)
1
Katarine:
Jeżeli wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego i wysokość jego ściany bocznej mają długości równe odpowiednio 3 cm i 4 cm to pole podstawy ostrosłupa jest równe.
3
Dziama:
Równania trygonometryczne
Trzy przykłady. Bardzo proszę o pomoc nie mam pojecia jak to zrobić.
5
ktos1:
wyznacz zbiór wartości funkcji y=−2x
2
+12x+1
3
Majka :):
Skróć wyrażenie wymierne. Podaj odpowiednie założenia.
8
Paweł:
a
n
=
√
2n
2
+3n
−
√
2n
2
+5
4
Ferdynand:
f(x)=3
x
2
oczywiście x jest do kwadratu obliczyć f'
4
Ferdynand:
1+x
f(x)=ln
1−x
obliczyć f'(x)
5
wekert:
Mam takie zadanko: 3(2 − | x + 9 | ) >7
6
nikita:
sin3x−sinx=sin2x
0
damian:
Na trasie samochodu znajdują się kolejno trzy skrzyzowania z sygnalizacja swietlna. Prawdopodobienstwo, ze zatrzyma go swiatlo czerwone na kazdym skrzyzowaniu wynosi 0,5.Jesli
14
Kris_garg:
LICZBY ZESPOLONE RÓWNANIA
3
3
Anka:
Dana jest funkcja;f(x)=
1
2
−5 a)naszkicuj wykres tej funkcji
3
Katarine:
:::rysunek::: Witam. Proszę o sprawdzenie.
1
kiki:
Ktoś wie jak z takiego czegoś zrobić tak, żeby wyszła Tesla?
m
3
*kg
A*s
2
2
Anka:
Pan Jan kupił za granicą sprzęt za 368 euro. W cenę sprzętu wchodzi podatek VAT w wysokosci 15%. Pan Jan ma prawo do zwrotu podatku. Jaka to kwota? Prosze o pomoc
6
Sylwek:
:::rysunek::: Oblicz miary kątów trójkąta ABC.
1
gosia:
Prostokąt ma wymiary 12cm i 8 cm.Podaj wymiary prostokąta podobnego do niego o obwodzie 8cm
1
adrian:
narysowane poniżej czworokąty to trapezy. Oblicz mary kątów α i β.
1
Puuliśka:
Wykaż ze liczba
√
3−2pierwiastki z 2
−
√
2
jest liczba calkowita
6
grander:
:::rysunek::: Zad 1. Korzystając z rysunku wyznacz x i y jeżeli AB||CD
4
Dawid:
Czy istnieje trójkąt prostokątny którego długości boków są kolejnymi liczbami naturalnymi? Proszę o pomoc.
10
Edi:
3cos
2
x
2
chodzi mi o sam wynik, bo chce spr czy na pewno dobrze zrobilem
2
ziomek:
Bardzo proszę o rozwiązanie ciągów,obliczenie ich granic,dla: lim 4 do n+1 potęgi + (−3)do n/7+2 do 2n potęgi,
5
pablo:
Pomóżcie mi obliczyc granicę ciągu lim(n+1)!+n!/(n+1)!−n!
7
Piotrek1100:
:::rysunek::: Jakie długości mają promienie narysowanych okręgów
Proszę o wytłumaczenie tego " jak to
2
Aga:
w(x)=x
(
3)−6x
(
2)=ax−6
6
Sylwia:
Wyznacz te wartości parametru m, dla których suma kwadratów pierwiastków równiania x
2
−mx−m(m+1)=0
1
Basia***:
suma czterech początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego o różnicy 2 jest równa 8. Dwa pierwsze wyrazy ciągu są pierwiastkami wielomianu W(x)=x
3
+mx
2
+kx+3. wyznacz trzeci pierwiastek
4
KASIA.:
Mały problem ; /
1
Damian:
Wyznacz x i y tak aby ciąg (x,5,y) był ciągiem arytmetycznym oraz ciąg (x,y,16) był ciągiem geometrycznym.
1
Moniaa:
Hej jak mam policzyć te dwa przykłady
polecenie to :na podstawie definicji oblicz następujące pochodne
9
paulinka:
3
19
* 81
13
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1
madzia1000:
oblicz pole trójkata o obwodzie 30
2
Nicol:
czy moze ktos mi rozwiazac to zadanko:( bede bardzo wdzieczna
1
piotr69:
Napisz równanie środkowej boku AB trójkąta o wierzchołkach A = (−2,1) , B = (4,3) , C =(3,4)
5
as:
POMÓŻCIE
Oblicz sumę:7+9+11+13+...+179
1
L.B:
Napisz wzór funkcji liniowej prostopadłej do funkcji y=4x−5 przechodzącej przez
4
karolajn:
oblicz dziedzinę funkkcji
1
syllabi:
Dane są funkcje f(x)= 2cos(1/2x − π/4) oraz g(x)= − (x−9/4π)
2
− 2.
6
Dawid:
Rozwiąż równanie oraz nierówność: a) x(x−2)=3(x−2) b) 5(x+1)<x(3−x) mnie wyszło z a) x
2
−5x=−6 a b) 2x+x
2
<−5
1
piotr69:
Oblicz współrzędne punktu przecięcia prostych : x + y – 4 = 0 i x – 2y +2 = 0
2
krzysiuus:
Witam, mam macierz i muszę rozwiązać ją odwrotnie metodą przekształceń i wyznaczników. Czy mógłby ktoś sprawdzić to zadanie.
1
moniczkaa:
5
22
; 125
6
1
Olek:
W trójkącie ABC dane są: |AB|=c, |∡ CAB|=alfa, |∡ ABC|=beta gdzie beta<90 stopni. Oblicz objętość bryły otrzymanej w wyniku obrotu trójkąta ABC wokół prostej zawierającej wysokość
5
moniczkaa:
Prosze pomóżcie
!
2
frozen:
(x+3)(x−5)
2
> 0
9
karolajn:
wyznac zmiejsce zarowe
2
Renata:
A={−3,−1;1,3,5,7} i B={1,3,5}.Wyznacz A∪B,A∩B,A\B,B\A.
1
anettttttttttttttt:
prosze pomóżcie
5
22
; 125
6
3
Justyna:
Jak to obliczyc
2
25
*25
50
=
1
Patryk:
W (x) =3x
4
+ 2x
2
1
Kris_garg:
GRANICA CIĄGU
0
I(g)rek:
Drut długości 100 cm podzielono na dwie części: z jednej zrobiono kwadratową ramkę , a z drugiej okrąg. Jaka powinna byc długość każdej części, aby suma pól figur ograniczonych drutem
1
piotr69:
FIZYKA; W geocentrycznym układzie odniesienia Księżyc obiega ziemię z szybkością około 1 km/s.
5
Marcinekkk:
Czy może ktoś mi pomóc?
8
maturzystka załamana:
Iloczyn pewnej liczby i o 1 od niej większej jest równe 6. Podaj sumę tych dwóch liczb. Zadanie 34 z dzisiejszej próbnej matury z operonem.
7
jacek:
x ≥ 8
0
Ater:
Okręgi o promieniach 3 cm i 4,5 cm są styczne zewnętrznie w punkcie P. Prosta styczna do tych okręgów jest oddalona od punktu P o odcinek d. Znajdź długość odcinka d.
1
piotr69:
Dla jakiej wartości parametru m liczby : m + 2 , 2m – 1 , 20 są kolejnymi wyrazami ciągu
2
Dianaaa:
POMOCY: Fizyka:
7
Basia:
Jak rozwiązać zadanie: Suma 1−4+7−10+13−16+.....+2008−2011 jest lczbą: a)ujemną; b) dodatnią c) podzielną przez 3; d) podzielna przez 5.
2
asiczka:
wyznacz funkcje odwrotna
0
ulka21:
wypisz cztery liczby całkowite nieparzyste, z których najmniejszą jest liczba 2k−7, gdzie k∊C,a mnastępnie; a)wykaż,że suma tych liczb jest podzielna przez 8 b)wyznacz te liczby wiedząc, że
8
N:
4
oblicz lim n→
∞
dla a
n
= (1−
)
n
2
wiem tyle tylko że ma wyjść e do jakiejś potęgi
n
2
Romek:
Rozwiąż : a) |x−1|>2 b) |x|>2 c)| |x|≤1 d) |x|>1 e) |x|≤2 f) |x−2|≤3
1
katrin:
Dany jest ostrosłup prawidłowy sześciokątny o wysokości h=4. Objętośc tego ostrosłupa jest równa 18 pierwiastków z 3. wyznacz długośc krawędzi jego podstawy
18
UCZENNICA:
Oblicz pochodna funkcji :
√
x
,
√
x
3
0
katrin:
dany jest ostrosłup prawidłowy trojkątny o krawędziach bocznych 3 razy dłuższych od krawędzi podstawy. Oblicz stosunek wysokości ostrosłupa do krawędzi jego podstawy.
1
Agaa:
proszę o pomoc
0
katrin:
dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny. Wysokość ostrosłupa jest 2 razy większa od krawędzi jego podstawy. Oblicz sinus kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy tego
0
Katrin:
Przekatna sześcianu jest o 1 dłuższa od jego krawędzi. Oblicz pole ściany tego sześcianu
6
JS:
Kompletnie nie rozumiem jak sie rozwiązuje macierz 4x4 moze mi ktoś to rozpisać krok po kroku
3
:):
Rozwiąż :
0
Romek:
Opuść wartość bezwzględną
1
Marzena90:
jak wyliczyc i narysowac funkcje trygonometryczne y=tg(2x), y=cos(1/2x)
0
Ania:
Dany jest wektor MK=[ −3, 7 ]
1
Beata:
Uprość wyrażenia
4
ada90:
Proszę o pomoc przy zadaniu: Znaleźć punkty, które są położone w odległości
√
2
od punktu A=(0,1) i w odległości 5 od punktu B=(−4,4). Dziękuję
1
Malwina:
Uprość wyrażenie
9
Pomocy :
(x+3) (x−5)
2
>0
1
ada90:
Proszę o pomoc: Na prostej y=x znaleźć punkty położone w odległości 5 od punktu P=(4,−3). Dziękuję
1
Maciek:
lim x dąży do 3
4
czekolada:
2
(
)
x
≥ 1
3
2
czyli musielibysmy podniesc
o
3
6
czekolada:
:::rysunek::: co jest zle?
4
karl:
proszę o pomoc a
n
=(1−
3
n
)
n
0
picasso:
obliczyć granice ciągu lim n+2 pod pierwiastkiem − n pod pierwiastkiem. Pomóżcie mi to zrozumieć i obliczyć
1
zimit:
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań.. nie umiem ich zrobić.
7
Gosia:
Wykresy funkcji f(x)=(1/3)
x+3
−1 oraz g(x)=log
1/2
(19+x)+p mają to samo miejsce zerowe. Oblicz wspólne miejsce zerowe obu funkcji oraz wartość parametru p.
0
....:
(x+3) (x−5)
2
>0 prosze o rozwiazanie
1
Magda:
Poproszę o pomoc, ponieważ nie wiem w jaki sposób zacząć rozwiązywać dane zadania: Zadanie 1. Wykresy funkcji f(x)=2
x−1
−3 oraz g(x)=log
3
(x+3)+k mają z osią OY ten sam punkt
0
Gosia:
Proszę o pomoc. Dana jest funkcja logarytmiczna o wzorze f(x)=log
2/3
(x−1)+p, gdzie p jest parametrem.
6
iwa:
Przekatna przekroju osiowego walca nachylona jest pod katem 45 stopni do podstawy walca .Przekroj osiowy ma pole 100. Oblicz objetosc walca.
0
Marzena90:
y=tg(2x)
0
ada90:
Proszę o pomoc przy zadaniu: Punkt K=(1,1) dzieli odcinek AB w stosunku 2:1. Wyznaczyć współrzędne punktu B, jeżeli A=(3,5). Dziękuję
5
martuśka:
dlugosc krawedzi graniastoslupa trojkatnego sa kolejnymi wyrazzami ciagu arytmetycznego o roznicy 2.najdluzsza krawedz bedaca wysokoscia graniastoslupa jest rowna 12.oblicz objetosc
2
rafał:
pilne pomocy
! : ze zbioru liczb: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13 wybieramy kolejno 3 liczby bez zwracania.oblicz prawdopodobienstwo zdarzen: a)pierwsza z wylosowanych liczb bedzie
0
Tomek...:
Jaką masę posiada księżyc jeżeli ziemia przyciąga go siłą 1,8*10 do 20N. Odległość między nimi wynosi 384 000km=4*10 do 8m. Stała grawitacji G=6,67*10do −11 Nm2/kg2 Mz=6*10 do 24 kh...
0
Tomek...:
Jaką masę posiada księżyc jeżeli ziemia przyciąga go siłą 1,8*10 do 20N. Odległość między nimi wynosi 384 000km=4*10 do 8m. Stała grawitacji G=6,67*10do −11 Nm2/kg2 Mz=6*10 do 24 kh...
8
sella:
Wyznacz równania stycznych do okręgu x
2
− 4x + y
2
− 2y − 4 = 0 równoległych do osi OY pomóżcie, jutro próbna matura..
0
Kaśka:
Wyznacz Aub,AnB,A\B ,B\A
7
gruszka:
witam,mogł by ktos zamieścic rozwiązanie krok po kroku?kompletnie nie wiem jak sie mam do tego zabrac...
5
wsp:
w trojkącie równoramiennym ABC (AC = BC ) poprowadzono wysokość bd , ktora podzieliła trójkąt na dwa trójkąty ABD i CDB tak ze stosunek pola trojkąta CDB do pola trójkąta ABD jest równy
1
Kamila:
Kapitał 10 000 zł złożono na lokacie dwuletniej oprocentowanej w wysokości 3% w stosunku rocznym.Oblicz kapitał końcowy,gdy odsetki były kapitalizowane co rok.
3
czekolada:
2
x+5
+2
x+4
+ 5*2
x+2
< 34
17
czekolada:
√
9
3
x/(x+2)
>
3
1/(x−1)
i wyszlo mi 3
x/(x+2)+1/(x−1)
> 3
2
qrten:
Pokazać, że każdą macierz kwadratową można przedstawić jednoznacznie jako sumę macierzy symetrycznej [A=a
T
] i antysymetrycznej [A=−A
T
] . Napisać to przedstawienie dla macierzy:
3
rafał:
pomocy
! : dlugosc krawedzi graniastoslupa trojkatnego sa kolejnymi wyrazzami ciagu arytmetycznego o roznicy 2.najdluzsza krawedz bedaca wysokoscia graniastoslupa jest rowna
1
Agulaa:
Dwie trzecie pewnego towaru sprzedawca sprzedał z zyskiem 25%, 20% towaru z zyskiem 40%, a pozostałą część z zyskiem 30%. Jaki procentowy zysk uzyska ze sprzedaży tego towaru?
17
:):
kto mi wytłumaczy: http://www.wolframalpha.com/input/?i=1/(2^(1/2))(cos((3pi)/4)+%2B+i*sin((3pi)/4)
1
Ania:
Jak dowieść, że jeżeli zbiory A i B maja odpowiednio n i m elementów to AxB i BxA mają mn elementów?
4
layla:
1
x
2
+x+
=x
3
3
2
iza:
a) log
5
x = 3
25
Godzio:
Chciałem zapytać czy da się funkcję Riemanna zapisać w postaci sum górnych i dolnych Darbouxa ?
3
Gosia:
Ile rozwiązań ma równanie x(x
2
−9)(x
2
−5)=0
3
iza:
2 log
6
3+log
6
4 =
4
karl:
1
jak skrócić lim(x)→
∞
3
√
{2n
3
+5n
2
−7}
2
przez
n
2
1
Agulaa:
Po dwóch latach stan konta przy rocznej kapitalizacji wzrósł z 20 000zł do 27 848 zł Oblicz wysokość oprocentowania.
7
Agulaa:
Po dwukrotnej obniżce ceny towaru, za każdym razem o ten sam procent, jego cena końcowa stanowi 64%ceny pierwotnej, o jaki procent dokonywano każdorazowo obniżki ceny towaru?
3
layla:
rozłóż na czynniki wielomian : x
4
+64
9
Magda:
x
3
−5x
2
+6x
W(x)=
x
3
−3x
2
−4x+12
x
3
−5x
2
+6x
Doszłam do momentu W(x)=
(x−3)(x−2)(x+2)
ale trzeba doprowadzić to do ułamka nieskracalnego... i zawisłam.
3
karl:
2
n+1
jak oblicze lim n→
∞
−1
3
n+2
25
Magda:
1. Pierwiastkami wielomianu W(x) x
3
+ bx
2
+ cx + d są liczby: −
√
6
, −2,
√
6
. Wyznacz parametry b,c,d.
0
Agulaa:
ile procent pola koła stanowi pole trójkąta równobocznego wpisanego w to koło ? Wynik podaj z dokładnością do całych procentów.
1
Agulaa:
Lód ma o 10% większą objętość od wody, z której powstał.O ile procent objętość wody jest mniejsza od objętości lodu z którego powstała?
2
Agulaa:
W pewnym Liceum 40% uczniów stanowią dziewczęta. 5% dziewcząt tej szkoły uczestniczy w zajęciach koła brydżowego. Ilu jest uczniów w tej szkole, skoro w zajęciach koła brydżowego
1
?????:
Wykaż, że w trójkącie prostokątnym wysokość iśrodkowa poprowadzona z wierzchołka kata prostego tworzą z przyprostokątnymi równe kąty.
2
Maniek:
Wyznacz środek i promień o równaniu : (x+6)
2
+(y−7)
2
=81
4
studia:
z−5
wyznaczyć na płaszczyźnie: I
I=1 z∊ℂ
z−1
1. proszę o wskazówki
1
Agulaa:
Po dwukrotnej podwyżce ceny towaru, za każdym razem o ten sam procent, jego cena końcowa jest o 21% większa od pierwotnej. O jaki procent dokonywano każdorazowo podwyżki ceny towaru?
31
Anja:
a co robic w takim przypadku ? 0.5
√
2
6
dv:
Proszę o pomoc
16
volleyball:
wyznacz dziedzinę i zbiór wartości funkcji f(x)=(1−sin
4
x−cos
4
x) / (1−cos
2
x−sin
6
x)
0
gruszka:
3
√
x
2
+2x−7
≤x−1
4
Max:
FUNKCJA KWADRATOWA
5
1234:
Ludzie pomóżcie, bo mi się coś nie zgadza z odpowiedzią w zbiorach do zadania
a)wykonaj potegowanie
1
astral:
z plocien w siedmiu kolorach zamierzamy usyszyc spodnice, ktora sklada sie z trzech poziomych pasow jednakowej szerokosci (o roznych kolorach)
9
pablo:
z roztworu,który zawierał 0,05 mola AgNO3 i 0,03 mola Pb(NO3)2,strącono osad chlorków za pomocą CaCl2.Oblicz stechiometryczną liczbę moli CaCl2,niezbędną do wytrącenia osadu.
0
Pati:
1. a) podstawa graniastosłupa prostego jest trapez o bokach długości: 4cm, 4 cm, 4cm, 8cm. Oblicz
1
werka:
:::rysunek::: Trójkąt równoramienny ABC o podstawie AB jest opisany na okręgu o środku O. Punkt D jest
3
Iza:
2x+3
W(x)=
Wiadomo, że W(1)=W(−1). Wyznacz liczbę m.
x−m
3
wsp:
otóż mam taki problem
dane jest rownanie z niewiadomą x i mam zbadać dla jakich wartości paramteru m rówanie ma rozwiązanie
21
M4ciek:
Kombinatoryka
2
Daniel:
Dana jest liczba trzycyfrowa x . Jeżeli Jeśli w tej cyfrze skreślimy cyfrę setek to otrzymamy liczbe k. Jeżeli cyfrę dziesiątek to otrzymamy liczbę m, jeżeli skreślimy cyfrę jedności to
4
Iza:
4 x
x + 1
W(x)=
−
. Przedstaw w najprostszej postaci.
x
2
− 9
x + 3
11
volleyball:
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=
√
log cos 2πx
4
ROWNANIE:
rozwiazać równanie x
2
−2x+y
2
+1=0
4
Iza:
W(x)= 4x/x
2
−9 − x+1/x+3. Przedstaw w najprostszej postaci.
9
maths:
Dla jakich wartości parametru m wartość funkcji f(x)=(2m+1)x
2
+(m−1)x+3m są dla każdego x∊R mniejsze od odpowiednich wartości funkcji g(x)=(2−3m)x−2 ?
9
Gosia:
1 obliczyć granicę
12
Raffis:
Witam, mam dwa zadania, borykam się i nie wiem jak rozwiązać. 1)Pierwiastkami równania x
2
+ bx +2b = 0 są dwie różne liczby: x
1
,x
2
. Stosując wzory
0
Marek:
Czy wy jak czytacie jakieś polecenie do zadania to odrazu wiecie jak się za nie zabrać czy kombinujecie może to do tego jak nie to to to i może wyjdzie. Np takie zadanie
25
ktos1:
Zapisz wzór funkcji f(x)=|3x−12| − |x+2| bez symboli wartości bezwzględnej, jeśli wiadomo , że dziedziną tej funkcji jest przedział (−2,1)
3
kasieczka :
Oblicz wysokość drzewa, jeśli cień drzewa wynosi 10,8m , a cień jego korony wynosi 7,8m. Najniższe gałęzie zaczynają się na wysokości 1,5 od ziemi.
1
maths:
Proszę o pomoc mianowicie pani zadała nam lecz nie wytłumaczyła nic i muszę nauczyć się tego w sam . Więc zwracam się do was o rozwiązanie tego równania
2
czaro:
Mam napisać definicję takich dwóch twierdzeń: a)Twierdzenie o pierwiastkach całkowitych wielomianu
11
Kamil:
poziom studiow
1
Martusia15112:
Trzy koleżanki weszły do pijalni soków owocowych. W sprzedaży było pięć rodzajów soków i każda z nich wybrała dla siebie jeden sok.
6
tosia:
Liczba log
4
8+log
4
2=
6
gość:
13
5
Proszę o pomoc w tym zadaniu z Silni
12
6
3
aga:
Proszę o pomoc
Obliczyć wyznacznik:
4
Magda:
Dany jest wielomian f(x)=−2x
2
+16x−3. Przedstaw ten wielomian w postaci kanonicznej.
8
maths:
Proszę o pomoc mianowicie pani zadała nam lecz nie wytłumaczyła nic i muszę nauczyć się tego w sam . Więc zwracam się do was o rozwiązanie tego równania
3
Ela:
Nie rozwiązując poniższych nierówności, uzasadnij, że każdą z nich spełni dowolna liczba rzeczywista.
0
humanka:
:::rysunek::: bardzo proszę o pomoc! Co będzie działo się z prędkością w takim przypadku:
1
skarbus9:
ile wynosi wartość sprzedanego towaru , jeśli sprzedawca zarobił 800 zł,a jego zarobki stanowiły 5% wartości towaru, który sprzedał?
1
Patiee.:
wyznacz równanie prostej przechodzącej przez początek układu współrzędnych przez środek okręgu o równaniu :
4
maths:
Rozwiąż równanie: x
2
−4|x|−21=0
7
karl:
2
n+1
−1
Następne to takie oblicz lim a
n
, jeśli istnieje a
n
=
3
2
n
3
n+2
−5
n→
∞
4
Marcin:
Wiadomo, że liczby p i q są dodatnie i q<6 oraz p+2q=4. Wykaż, że log
√
2
8+p/6−q=2
1
woyytas:
Prosze o pomoc
3
Magda:
Oblicz 3log
0
,4 2−log
0
,4 3 * log
3
125
15
karl:
oblicz granice lima
n
a
n
=
3
√
n
3
+4n
2
−n n→
∞
8
doti:
korzystając z twierdzeń o arytmetyce granic funkcji obliczyć:
1
ona:
znajdz liczby rzeczywiste x, y spelniajace rownania:
0
xyz:
1.Punkty A(2, 4), B(−2, 6), C(−2, 2) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD. a) Oblicz współrzędne wierzchołka D.
0
Michał:
Podręcznik do kombinatoryki Witam! Może mi polecić jakiś podręcznik, który w bardzo dobry sposób tłumaczy kombinatorykę na
0
xyz:
1.Punkty A(2, 4), B(−2, 6), C(−2, 2) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD. a) Oblicz współrzędne wierzchołka D.
1
Marek:
Jest jakiś sposób żeby zapamiętać wszystkie wzory bo lece z działami po kolei. Zakończe jeden dział rozpoczne następny to większość wzorów z poprzedniego zapominam. Jedyny wzór jakiego
1
tyson:
Jedno małe pytanko bo zgłupiałem. Mam równanie: 3x
2
−x i chcę wstawić za x liczbę −2.
21
Ktoś wdzięczny za sprawdzenie:
Pilne
Może mi ktoś powiedzieć dlaczego wychodzi mi 33,50 skoro ma wyjść 38.50
Błagam, bo nie wiem gdzie gubię te 5 złoty
Rozwiązywałam to chyba z 10 razy i już mam dość!
3
doti:
znajdź asymptotę poziomą w
∞
funkcji f(x)= (−3) * 2
−
x
+ 3
0
sylwia9:
dlugosc krawedzi graniastoslupa trojkatnego sa kolejnymi wyrazzami ciagu arytmetycznego o roznicy 2.najdluzsza krawedz bedaca wysokoscia graniastoslupa jest rowna 12.oblicz objetosc
2
sylwia9:
ze zbioru liczb: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13 wybieramy kolejno 3 liczby bez zwracania.oblicz prawdopodobienstwo zdarzen:
2
Gosc ^^:
W trójkącie ABC bok AB ma długość c. Punkty M, N leżą odpowiednio na bokach CA i CB tak, że |CM| : |MA| = |CN| : |NB| = 2:1. Wyznacz długość odcinka MN.
archiwum 330,
329
,
328
,
327
,
326
,
325
,
324