błagam napiszcie mi rozwiązanie zadania!!!!
iwa: Przekatna przekroju osiowego walca nachylona jest pod katem 45 stopni do podstawy walca
.Przekroj osiowy ma pole 100. Oblicz objetosc walca.
24 lis 08:56
iwa: błagam napiszcie mi rozwiązanie zadania


iwa: Przekatna przekroju osiowego walca nachylona
jest pod katem 45 stopni do podstawy walca .Przekroj osiowy ma pole 100. Oblicz objetosc
walca.
24 lis 08:57
nikka: posiadasz wynik ?
24 lis 09:21
nikka:

Przekrojem osiowym walca jest prostokąt.
W tym przypadku jest to prostokąt o bokach długości 2r I H (r−promień podstawy, H − wysokość
walca)
P = 2r* H = 100
H = 2r
2r*2r = 100
4r
2 = 100
r
2 = 25 → r = 5
H = 2*5 = 10
V = P
p*H
V = π*r
2 = π*5
2*10
V = 250π
24 lis 09:28
nikka: uciekło mi H w przedostatniej linijce

powinno być V = π*r
2*H = π*5
2*10
24 lis 09:29
stanislaw:
α = 45
o
P przekroju osiowego = H*d = 100
H*d = 100/: d
H =
100d
tg45
o =
Hd
d =
100d / . d
d
2 = 100 /
√
d = 10 średnica podstawy walca
d = 2r
10=2r/2
r = 5
H =
10010
H = 10
24 lis 09:37
stanislaw:
V = πr2*H
V = π*52*10
V = 25*10π
V = 250π
24 lis 09:40