granice funkcji
N: | | 4 | |
oblicz lim n→∞ dla an = (1− |
| )n2 wiem tyle tylko że ma wyjść e do jakiejś potęgi |
| | n | |
24 lis 10:37
24 lis 13:29
sushi_ gg6397228:
=e(−4* ∞)=e−∞=1
24 lis 13:36
Karl: a jak przekształciłaś do −4
24 lis 13:39
24 lis 13:40
Karl: a jak by był e
∞to wtedy równa się też 1
24 lis 13:46
sushi_ gg6397228:
e∞=+∞ zobacz na wykres funkcji y=ex
24 lis 13:48
Karl: | | n2+2 | |
teraz mam takie zadanie lim→∞ an= |
| n2 oczywiście licznik i mianownik są w |
| | 2n2+1 | |
nawiasie a n
2 jest indeksem
24 lis 13:53
sushi_ gg6397228:
| | 1 | | 1 | |
w nawiasie wychodzi |
| wiec ( |
| )n2−−−> 0 |
| | 2 | | 2 | |
24 lis 13:55