wyznac zmiejsce zarowe
karolajn: wyznac zmiejsce zarowe
y=x3−2x2+x√3−x
24 lis 15:44
karolajn: Wiem, że z licznika trzbea wylączyć x przed nawias i wtedy powstanie wzór skróconego
mnożenia,ale co potem?
24 lis 15:44
karolajn:
24 lis 16:03
Tragos: pierw dziedzina
√3 − x ≠ 0
x ≠ √3
miejsce zerowe:
x3 − 2x2 + x = 0
x(x2 − 2x + 1) = 0
x(x−1)2 = 0
x = 0 ⋁ x = 1
odp. miejsca zerowe: 0, 1
24 lis 16:05
karolajn: x(x−1)2 = 0
Nie rozumiem co zrobiłes po tym ? Odpowiedź się zgadzal ,ale jak po tym to rozwiązałeś ?
24 lis 16:15
Tragos: pierw wyłączyłem x przed nawias, zostaje więc
x2 − 2x + 1 = (x−1)2 − zastosowałem wzór skróconego mnożenia
24 lis 16:16
karolajn: tak, to rozumiem, jednak zostało ci x(x−1)2 = 0
rozwiązałeś to tak ?:
x=0 V (x−1)2=0 (pierwiastkowanie)
x=0 V x−1=0
x=1
24 lis 16:19
karolajn: Licząc powyższym sposobem wyniki wychodzą mi poprawne, jednak mam jeszcze inny problem.
Z policzeniem dziedziny funkcji √x2−2x+1
24 lis 16:27
karolajn:
24 lis 16:35
karolajn:
24 lis 16:46