Okrąg
Piotrek1100:

Jakie długości mają promienie narysowanych okręgów

Proszę o wytłumaczenie tego " jak to
obliczyć "
24 lis 16:17
Basia:
to są okręgi wewnętrznie styczne czyli
O1O2 = r1−r2
a przecież widać, że O1O2 = r2
stąd
r2=12−r2
2r2=12
r2=6
teraz
O2O3=r2−r3
i znowu widać, że O2O3=r3
dokończ sobie
24 lis 16:23
Piotrek1100: wyszło 6 i 3 nie wiem tylko skąd ja wziąłem r3 =3 ja bym powiedzial ze r2 to = 3
24 lis 16:36
Basia:
nie napisałeś na rysunku, który jest który
u mnie r1 to promień największego, r2 średniego, r3 najmniejszego
24 lis 16:39
Piotrek1100: no ok ale u mnie to jest tak
r1=6
r2=3
r3= nawet nie wiem 2,5?
24 lis 16:40
Piotrek1100:

Tak bylo w zadaniu pustka ale jak dobrze mowie to jest tak ?
no i jak dla mnie to r1=6
r2 =3
r3 = 1,5 dobrze?
24 lis 16:48
Basia:
dobrze, ja to 12 wzięłam za promień, a to przecież średnica
24 lis 17:18
Piotrek1100: ok dzięki
24 lis 17:59