Wartośc bezwzględna
wekert: Mam takie zadanko:
3(2 − | x + 9 | ) >7
Dlaczego jest tym zadaniu brak rozwiązań?
Nie rozumiem, mi wyszło.
x € (−10, −8)
WIem, ze zle, ale dlaczego rozwiazaniem, jest brak rozwiazan?
Jutro mam z wrt. bezwgl spr, wiec sie pytam ^^.
24 lis 18:22
wekert: TO pomoglby ktos, zalezy mi na czasie, blagam was

.
24 lis 18:36
Grześ: Przekształc wyrażenie:
Jak widać powstała nam sprzeczność, bo wartośc bezwzględna nigdy nie jest ujemna, zrozumiałe
24 lis 18:45
Tragos: 6 − 3|x+9| > 7
−3|x+9| > 1 / (:3)
brak rozwiązań, bo wartość bezwzględna zawsze jest nieujemna 0
24 lis 18:46
Gosia: Ponieważ zawsze wyjdzie liczba mniejsza od 7, co jest niezgodne ze znakiem nierówności. np
f(3)=−30, f(0)=−21, f(1)=−24, f(−1)=−18
24 lis 18:46
wekert: Zalapalem!, dzieki koledzy forumowicze.
24 lis 19:10