pierwiastek wielomianu
KASIA.: Mały problem ; /
Mam takie zadanie i nie wiem czy dobrze to robię... ?
Rozwiąż równanie:
x4+4x3=5x
x4+4x3−5x=0
x(x3+4x2−5)=0
i jak tak zostawię to będzie tylko, że miejsce zerowe jest równe x=0
I co ma tak zostać czy dalej można rozłożyć ?
Jak tak to jakim sposobem ?
24 lis 16:08
Tragos: dalej jedziesz schematem cornera, ewidentnie widać, że pasuje x = 1,
potem już tylko deltę, jeśli nieujemna to masz kolejne pierwiastek/pierwiastki
24 lis 16:14
Basia:
przy tym sposobie
musisz jeszcze rozwiązać równanie x3+4x2−5=0
jeden pierwiastek łatwo zauważyć dla x=1 x3+4x2−5=0
dzielisz x3+4x2−5 przez x−1 i dostaniesz, że
x3+4x2−5 = (x−1)*(jakiś trójmian kwadratowy)
potem Δ itd.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
jest jednak prostszy sposób
x4+4x2−x−4x=0
(x4−x)+(4x2−4x)=0
x(x3−1)+4x(x−1)=0
x(x−1)(x2+x+1)+4x(x−1)=0
x(x−1)(x2+x+1−4)=0
x(x−1)(x2+x−3)=0
24 lis 16:19
KASIA.: ojejku ; / a my nie mieliśmy schematu cornera ... jest jakiś inny sposób ?
24 lis 16:26
KASIA.: a w ogóle dlaczego jest 4x
2 a nie 4x
3 
?
24 lis 17:43