oblicz dziedzinę funkjci
karolajn: oblicz dziedzinę funkkcji
√x2−2x+1
24 lis 16:51
Basia:
wyrażenie podpierwiastkowe musi być nieujemne czyli
x2−2x+1≥0
x2−2x+1= (x−1)2 a to jest nieujemne dla każdego x∊R
stąd D=R
24 lis 16:56
R.W1.6l: x2−2x+1≥0
Delta, x1, x2 + oś X, wykres funkcji, co jest większe równe 0
24 lis 16:57
R.W1.6l: Tak czy siak wyjdzie x∊R, bo delta=0
24 lis 16:58
karolajn: ale trzeba to jakoś rozpisać, bo napisałem tylko część przykładu, mam również obliczyć miejsce
zerowe. Jak zapisać, że ten należy do R. Trzbea podać jakiś warunek, bądź wyliczyć ?
24 lis 17:07