rozwiaz rownianie
nikita: sin3x−sinx=sin2x
pomoze ktos

24 lis 18:54
sushi_ gg6397228:
zamien sin3x na sinusa x, stosujac odpowiednie wzory na potrojona wartosc kata
24 lis 18:57
nikita: −4sin
3x+3sinx otrzymuje to

myslałam tez nad tym zeby podlozyc pod roznice i wtedy otrzymam :
| | 3x+x | | 3x−x | |
2cos |
| sin |
| =2sinxcosx |
| | 2 | | 2 | |
tylko co dalej

? to jest dobry pomysl czy nie bardzo
24 lis 19:02
nikita: prosze o pomoc
24 lis 19:04
Grześ: dobrze z drugiego wzoru, dobrze przyuważ, że będziesz mogł sobie ładnie uprościć
24 lis 19:04
Grześ: oczywiście po wykonaniu kątów tych funkcji przenieś na jedną stronę i pogrupuj
24 lis 19:05
sushi_ gg6397228:
lewa strona
2 cos2x *sinx= 2 ( 2 cos2 x − 1) * sin x
prawa strona 2 sin x* cos x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2 ( 2 cos2 x − 1) * sin x= 2 sinx* cos x
( 2 cos2 x − 1) * sin x= sinx* cos x
( 2 cos2 x − 1) * sin x − sinx* cos x =0
sinx [( 2 cos2 x − 1) − * cos x] =0
sinx =0 lub [( 2 cos2 x − 1) − * cos x] =0
24 lis 19:05