ciąg arytm.,pierwiastki wielomianu
Basia***: suma czterech początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego o różnicy 2 jest równa 8. Dwa pierwsze
wyrazy ciągu są pierwiastkami wielomianu W(x)=x3+mx2+kx+3. wyznacz trzeci pierwiastek
wielomianu.
24 lis 16:24
Basia:
S
4=8
S
4=2(a
1+a
4)
2(a
1+a
4)=8
a
1+a
4=4
a
4=a
1+3r
a
1+a
1+3r=8
2a
1=8−3r
2a
1=8−6=2
a
1=1
a
2=1+2=3
W(1)=0
W(3)=0
z warunku W(1)=0 wyznacz k
dalej zajmuj się już wielomianem z wyznaczonym k
on musi być podzielny przez x−1 i przez x−3
czyli musi dać się sprowadzić do postaci
W(x) = (x−1)(x−3)(x−p)
wykonaj dzielenie przez (x−1)(x−3)=x
2−4x+3
dostaniesz x−p i automatycznie trzeci pierwiastek
24 lis 17:49