Rozkład wielomianu na czynniki
czaro: Mam do zrobienia dwa zadania.
Zadanie 1.Rozłóż na czynniki wielomiany metodą grupowania wyrazów:
a)W(x)=x3−3x+2
b)W(x)=x3−13x−12
Wiem tylko, że trzeba coś wyłączyć przed nawias, następnie obliczyć deltą i miejsca zerowe, ale
coś mi nie wychodzi.
Zadanie 2.Rozłóż na czynniki wielomiany metodą grupowania wyrazów:
a)W(x)=x6−x5−x2+x
Z tego co wiem, to tylko trzeba tutaj coś wyłączyć przed nawias.
Proszę pomóżcie.
Robię sam i cały czas mi nie wychodzi.
24 lis 19:32
Eta:
a) W(x)= x3 −x −2x +2 = x( x2−1) −2( x−1)= x(x−1)(x+1)−2(x−1)=
= (x−1) *[x(x+1) −2] = (x−1) ( x2+x −2) = ( x−1)( x−1)(x+2)
b) podobnie ........
c) W(x) = x( x5−x4 −x +1)= x[ (x5−x) −( x4−1)] = x[ x( x4−1) −(x4−1)]=
x(x4−1)( x −1) = x( x2−1)(x2+1)(x−1)= x( x−1)(x+1)(x2+1)(x−1)=
W(x) = x( x−1)2(x+1)(x2+1)
24 lis 19:45
czaro: Dziękuje za pomoc
24 lis 19:53