Pomoc przy wielomianach
Sylwia: Wyznacz te wartości parametru m, dla których suma kwadratów pierwiastków równiania
x2−mx−m(m+1)=0
jest równa 1.
Nie bardzo ogarniam co podstawić jako 'c' przy wilaczniu delty.
24 lis 16:53
Basia:
a=1
b= −m
c= −m(m+1)
24 lis 16:54
Sylwia: Nie wiem dalej czy dobrze skombinowane jest:
Δ=√5m2+4m
x1=(−m−√5m2+4m)/2
x2=(−m+√5m2+4m)/2
(x1)2+(x2)2=1
Wtedy:
((−m−√5m2+4m)/2)2+((−m+√5m2+4m)/2)2=1
(−m2−5m2−4m)/4+(−m2+5m2+4m)/4=1
z czego wychodzi :
−2m2=4
m=√2 lub −{2]
Czy to jest dobrze ?
24 lis 17:05
Basia:
Δ = b
2−4ac
Δ = (−m)
2−4*(−m)*[−m(m+1)] =
m
2−4m
2(m+1) =
m
2[1−4(m+1)]=
m
2(−4m−3)
Δ≥0 ⇔ −4m−3≥0 ⇔ −4m≥3 ⇔
m≤ − 34
nie liczysz pierwiastków, stosujesz wzory Viete'a
x
12+x
22 = (x
1+x
2)
2−2x
1*x
1 = (−
ba)
2−2*
ca =
| b2 | | 2c | | m2 | | −2m(m+1) | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| a2 | | a | | 12 | | 1 | |
m
2+2m(m+1) = m
2+2m
2+2m = 3m
2+2m
3m
2+2m=1
3m
2+2m−1=0
dokończ i pamiętaj o warunku (Δ≥0)
m≤−34
24 lis 17:15
Sylwia: Δ=16
czyli wybieramy −1 ze względu na m≤−3/4
24 lis 17:25
Basia:
tak
24 lis 17:39
Sylwia: bardzo dziękuję
24 lis 17:50