Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt
Marcinekkk: Czy może ktoś mi pomóc?
Napisz równanie prostej:
(b) przechodzącej przez punkt (2, 1) i nachylonej do osi OX pod kątem
2π/3
(c) przechodzącej przez punkt (1, 3) i nachylonej do osi OY pod kątem
π/3
24 lis 15:03
think: y = ax + b
a = tgα
24 lis 15:04
Marcinekkk: no tak ale mam wpisac tg2π/3 ?
24 lis 15:22
nikka: y = ax + b gdzie a = tgα α− kąt nachylenia wykresu funkcji do osi OX
i teraz
b = ...
24 lis 15:50
nikka: kurde źle ... cofnij , niedokładnie przeczytałam polecenie
| | 2π | |
musisz najpierw policzyć tg |
| |
| | 3 | |
24 lis 15:51
nikka: | | 2π | | π | | π | |
tg |
| = tg (π − |
| ) = − tg |
| = ... |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
24 lis 15:53