polecenie to :na podstawie definicji oblicz
następujące pochodne
| f(x+h)−f(x) | ||
wzór to : lim przy h zmierzającym do 0 | ||
| h |
| 1 | ||
2.f(x)=3√x ma wyjść | ||
| 3* 3√x2 |
| (x+h)n−xn | ||
U= | ||
| h |
|
|
|
| |||||||||||||||||||||||||||||
(x+h)n = | xn+ | xn−1*h+ | *xn−2*h2+...+N{n}{n−1)x*hn−1+ | *hn | ||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||
U = | = | ||||||||||||||||||||||||||||||||||
| h |
|
|
| ||||||||||||||||||||||
n*xn−1+ | *xn−2*h+...+ | x*hn−2+ | *hn−1 → (przy h→0) | |||||||||||||||||||||
| 3√x+h−3√x | ||
U= | = | |
| h |
| x+h−x | |
= | |
| (3√(x+h)2+3√(x+h)*x+3√x2)*h |
| h | |
= | |
| (3√(x+h)2+3√(x+h)*x+3√x2)*h |
| 1 | |
→ (przy h→0} | |
| (3√(x+h)2+3√(x+h)*x+3√x2) |
| 1 | |
= | |
| (3√x2+3√x2+3√x2) |
| 1 | |
| 33√x2 |