Obracanie wielokątów
Olek: W trójkącie ABC dane są: |AB|=c, |∡ CAB|=alfa, |∡ ABC|=beta gdzie beta<90 stopni. Oblicz
objętość bryły otrzymanej w wyniku obrotu trójkąta ABC wokół prostej zawierającej wysokość
poprowadzoną z wierzchołka C.
Nie bardzo wiem jak to namalować.
Czy mógłby mi ktoś pomóc?
24 lis 16:37
Basia:

to jest suma dwóch stożków sklejonych podstawami
stożek 1
r
1=CS=r
h
1=AS
stożek 2
r
2=CS=r
h
2=BS
h
1+h
2=c
r*tgβ+r*tgα=c
r(tgα+tgβ)=c
teraz wystarczy policzyć V
1 i V
2 i dodać
24 lis 16:52
Tomek: zły rysunek, kąt beta ma być rozwartokątny, a to zupełnie zmienia postać rzeczy, wyjdzie inna
bryła
15 mar 22:26
Aga1: Rysunek źle, bo ICSI ma być wysokością stożka, ale β<900−−−jest to kąt ostry , więc dobrze
zaznaczony.
15 mar 23:15