twierdzenie talesa pomocy
kasieczka : Oblicz wysokość drzewa, jeśli cień drzewa wynosi 10,8m , a cień jego korony wynosi 7,8m.
Najniższe gałęzie zaczynają się na wysokości 1,5 od ziemi.
PS: proszę o szczegółowe rozpisanie tego zadania włącznie z rysunkiem
30 sty 10:51
ORZEŁ:

czerwona kreska to cień całego drzewa
niebieska − cien korony
skorzystaj z trygonometrii
30 sty 11:48
kasieczka : a obliczenia
30 sty 12:41
gggg: αβγttt
23 lis 21:14
BUDOWLANKA PUŁAWY: cień drzewa −10,8m
cień korony 7,8m
10,8−7,8=3m −cień pnia od ziemi do korony
robimy stosunek
wys drzewa do korony to 1,5m a cień tego odcinka to 3m
tak więc
1,5m − 3m
xm − 10,8m −wys drzewa
x=(10,8x1,5)/3
x=5,4m −jest to odpowiedz wys drzewa
18 mar 21:43