równania
Dawid: Rozwiąż równanie oraz nierówność: a) x(x−2)=3(x−2) b) 5(x+1)<x(3−x)
mnie wyszło z a) x
2−5x=−6 a b) 2x+x
2<−5
nie wiem czy to dobrze i czy to już koniec

? proszę o sprawdzenie

?
24 lis 14:01
sushi_ gg6397228:
na jedna strone i Δ, x1, x2
24 lis 14:02
Dawid: A jakie ja mam tu dane

? a=1, b=−5, c=−6 czy to tak

?
24 lis 14:19
Dawid: O co tu chodzi

Niech mi ktoś bardziej wytłumaczy bo jestem chyba trochę do tyłu
24 lis 14:33
24 lis 14:39
Dawid: ok, to ja rozumiem wzory i obliczenia tylko te dane czy są dobre

np. w tym a to mam przenieść
te
−6 na lewą stronę

tj. x
2−5x+6=0 czy tak mam zrobić i z tego a=1 b=−5 c=6 czy to tak ma być
24 lis 14:48
Dawid: a) x(x−2)=3(x−2) czy to będą takie wyniki

x
2−5x+6=0 a=1, b=−5, c=6
Δ=1,
√Δ=1
x
1=2, x
2=3
x∊⇔(−≈;2)∪(3;≈) sprawdzi mi to ktoś
24 lis 16:59