LZR
Kris_garg: LICZBY ZESPOLONE RÓWNANIA
3
zad
(z−2i)
3 = 8i
Z góry dziękuje za pomoc
24 lis 14:48
think: (z − 2i)3 = z3 − 6iz2 −12z + 8i
(z − 2i)3 = 8i
z3 − 6iz2 −12z + 8i = 8i
z3 − 6iz2 −12z = 0
rozłóż ten wielomian na czynniki i to będą rozwiązania.
24 lis 14:51
Kris_garg: zad
8iz
3= 1
(2zi− 1)
3 = 0
−8z
3i − 12z
2 + 3zi + 1 = 0 dobrze rozumuje ?

mógłby ktoś rozłożyć te wielomiany bo nic mi nie wychodzi
24 lis 17:52
Basia:
nie wydaje mi się
dobrze to jest tak jak napisała think
wyłącz z przed nawias
z(z2−6iz−12)=0
z=0 lub z2−6iz−12=0
Δ itd.
24 lis 17:55
Kris_garg: ale to jest drugi inny przykład 8iz
3=1
24 lis 17:57
Basia:
nadal mi się nie wydaje
przede wszystkim dlatego, że
(a−b)3 = a3−3ab+3ab2−b3
natomiast
a3−b3 = (a−b)(a2+ab+b2)
poza tym
(2iz)3 = 8*i2*i*z3 = −8iz3 a nie 8iz3
zastosuj wzór na a3−b 3
ale
8iz3 = (−2iz)3
24 lis 18:03
Kris_garg: delta= √84
x1= 6i −√84
−−−−−−−−−−−
2
x2 = 6i +√84
−−−−−−−−−−−−−−
2
i co teraz z tym "i"
24 lis 18:05
Basia:
nie x1 i x2 tylko z1, z2
√84=2√21
z1=−√21+3i
z2=√21+3i
i koniec
24 lis 18:08
Basia:
tylko, że Δ≠84
Δ=(−6i)
2−4*1*(−12) = 36i
2+48 = −36+48=12
√Δ = 2
√3
24 lis 18:10
Kris_garg: 8iz
3 −1
3 = 0
(−2iz)
3 − 1
3 =0
= ( −2iz − 1)[(−2iz)
2 + (2iz)*1 +1
2 = (−2iz −1)(4z
2 + 2iz +1) = −8iz
2 +4z
2 − 2iz − 4z
2 +
2iz + 1 =
= −8iz
2 + 1 = 8iz
2 −1
8z(z −1/8) ...
24 lis 18:14
AS: A może tak
(z − 2i)3 = 8i
z − 2i = 2*3√i
z = 2i + 2*3√i = 2*(1 + 3√i)
Wyznaczam 3√i
a + bi = 0 + 1i
r = √02 + 12 = 1 , cosα = a/r = 0/1 = 0 sinα = b/r = 1/1 = 1 ⇒ α = 0o
pk = 2*3√r*(cos(α + 2kπ)/n + i*sin(α + 2kπ)/n) gdzie k = 0,1,2
dla k = 0 p0 = 1*(cos(0 + 2*0*π)/3 + i*sin(0 + 2*0*π)/3) = 1 + 0 = 1
dla k = 1 p1 = 1*(cos(2*π/3) + i*sin(2*π/3) = −1/2 + i*√3/2
dla k = 2 p2 = 1*(cos(4*π/30 + i*sin(4*π/3)) = −1/2 −i*√3/2
Stąd mamy
z1 = 2*(1 + p1)
z2 = 2*(1 + p2)
z3 = 2*(1 + p3)
24 lis 18:22
Kris_garg: hmmm
z= 2i + 2*
3√i = 2*(i +
3√i)

i co z tym "i" czemu dałeś(1) zamiast(i)
24 lis 18:27
AS: Oczywiście,że ma być z = 2*(i + 3√i) − ach ten pośpiech!
24 lis 18:58
24 lis 18:58
think: | | 1 | | i | | i | | i | |
z = − |
| * |
| = − |
| = |
| |
| | 2i | | i | | 2i2 | | 2 | |
24 lis 19:01
adam: z3=−i proszę o pomoc
15 lip 17:20
adam: z3=√−i
15 lip 17:22
Mila:
i
3=−i
z
3+i=0⇔
z
3−i
3=0
(z−i)*(z
2+zi+i
2)=0
z−i=0 lub z
2+zi−1=0⇔
z=i lub : Δ=i
2+4=3
| | −i−√3 | | −i+√3 | |
z=i lub z= |
| lub z= |
| |
| | 2 | | 2 | |
15 lip 19:36