pierwiastek w potedze ? :D:D:D
Anja: a co robic w takim przypadku ? 0.5√2
12 lis 14:02
sushi_ gg6397228:
zalezy do czego to potrzebne jest
12 lis 14:05
Anja: mam sprawdzic wartosc logiczna zdan , i to jest jedna z czesci tego zdania :
(0,5)
√2 < 1 mysle ze to jest prawda aczkolwiek chce wiedziec jak sie robi takie rzeczy

i odrazu zapytam jak zrobic takie cos: log
34 ?

lub log
419
12 lis 14:18
Godzio:
Podnieś obustronnie do potęgi
√2 
Co do drugiego to co masz zrobić ?
12 lis 14:19
sushi_ gg6397228:
to przeciez widac ze liczba mniejsza od jeden (0,5) podniesiona do potegi wiekszej od jeden
(p[2}) bedzie liczba mniejsza od jeden
12 lis 14:25
Anja: sushi wiem ze w idac , wiec z tym przykaldem ogolnie nie mam problemu , bo na oko moge
stwierdzic ze to prawda ale chodzi mi o to by wiedziec " na przyszlosc jak to zrobic

z tym logarytmem to tez ocenic wartosc logiczna zdania

: te logarytmy mnie rpzesladuje , np
log
34 > cos (−1110) ? i drugi przyklad : log
4√5 * log
258 < log2 * log50 + log
25
12 lis 14:31
sushi_ gg6397228:
−1 ≤ cosinus kata ≤ 1
patrz wykres logarytmu
log3 4 > log3 3 =1
12 lis 14:34
Anja: nie rozumiem skad to −1 ≤ cos kata ≤ 1
12 lis 14:39
sushi_ gg6397228:
a wykres cosinusa widzialas kiedys na oczy
12 lis 14:46
Anja: owszem
12 lis 14:49
sushi_ gg6397228:
to co sie dziwisz −1 ≤cosinus kąta ≤1
12 lis 14:51
Anja: no dobra zaczailam ta częśc ale teraz nie rozumiem skad to : log34 > log33 ? co i daczego
xamieniles na log33
12 lis 14:56
sushi_ gg6397228:
jak wyglada wykres logarytmu
12 lis 15:00
Anja: no wlasnie patrze i nie rozumiem nadal
12 lis 15:05
sushi_ gg6397228: to go tutaj narysuj i zaznacz na osi "x" 1,2,3,4
12 lis 15:10
Anja:

mniej wiecej

pierwsza kropa to jeden i jedynke przsecina wykres
12 lis 15:16
sushi_ gg6397228:
a podpisalas 2,3,4 to bys wiedziala dlaczego napisalem
log3 4 > log3 3
12 lis 15:17
Anja: nie umialam podpisac tego na rysunku hehe

jeszcze nie wyczailam tego programu ale chyba wiem
juz o co ci chodzi .

dziekuje log
4√5 * log
258 < log2 * log50 + log
25 a to jak zrobic
?
12 lis 15:26
sushi_ gg6397228:
uzywaj "T" do podpisywania a potem z klawiatury
12 lis 15:36
sushi_ gg6397228:
12 lis 15:38
sushi_ gg6397228:
log 2 * log 50 +log 2 5=
=log 2 (log 10 + log 5) + log 5 * log 5=
=log 2*(1+log 5) + log 5 * log 5=
=log 2 + log 2*log 5 + log 5 * log 5=
= log 2 + log 5(log 2 + log 5 ) =
=log 2+ log 5 (log 10)=
=log 2 + log 5= log 10 = 1
te logarytmy po lewej stronie zamien na podstawe 5
12 lis 15:57
Anja: hmm dziekuje , ale jak zaminic podstawy ?
12 lis 16:11
sushi_ gg6397228:
jest wzorek, zobacz dzialy logarytmy
moze bedzie trzeba zamienic na inna podstawe−−> ja bym to zrobil po swojemu
moze trzeba zamienic na podstawe 10 i potem cos sie poskraca
12 lis 16:17
sushi_ gg6397228:
| | 1 | | 1 | |
log4 √5 * log25 8 = |
| log4 5 * |
| log5 8 = |
| | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | |
| * |
| *log2 5 * |
| *3 log5 2 = |
| * log5 2 * |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 8 | | log5 2 | | 8 | |
12 lis 16:23
Anja: aha , aq ktory wzor zastosowales zmieniajac log
258 na
12log
58
12 lis 16:28
sushi_ gg6397228:
| | log5 ... | |
taki specjalny albo zamiana podstaw log25 8= |
| |
| | log5.... | |
albo
12 lis 16:30
Anja: aha

wiem , rozumiem juz wszytsko

dziekuje bardzo za cierpliwosc

jak widac nie jestem
orlem z matmy heh ale przynajmniej cos juz swieci w mojej głowie
12 lis 16:43
sushi_ gg6397228:
to teraz troche gimnastyki aby umysł odpoczął
12 lis 16:55
Anja: no juz odpoczelam i mam kolejny problem bo przytsawilo mnie znowu przy logarytmach tzn nie
potrafie stosowac tych wzorow na zmiane podstawy logarytmowej : log
419>3


pomozesz ?
12 lis 18:58
Grześ: zamień 3 na logarytm:
3=log464
12 lis 19:07
12 lis 20:13
olla: ile wynosi pochodna logT?
23 lis 22:35