Oblicz miary kątów trójkąta ABC.
Sylwek:

Oblicz miary kątów trójkąta ABC.
24 lis 19:11
Grześ: a powiedz mi, jaki masz kąt przy wierzchołku C

oraz określ rodzaj trójkąta w którym
zaznaczony jest kąt 60 stopni
24 lis 19:12
Eta:
|<ACB|= 90o
|<CBA|= 600 to |< CAB|= ..............
24 lis 19:13
Sylwek: przy wierzchołku C 90 stopni, niestety nie umiem określić kąta 65 stopni:(
24 lis 19:14
Grześ: o jasny gwint..... yyy
24 lis 19:14
Grześ: Niestety, ale Eta źle podałeś. Przykro mi z tego powodu
24 lis 19:15
Grześ: podałaś oczywiście, kurcze!
24 lis 19:16
Sylwek: aha no to wiadomo

ale co poza tym bo nic mi to nie mówi..
24 lis 19:16
Eta:
Grześ mi jest jeszcze bardziej "przykro" powiedzieć Ci,że podałam dobre rozwiązanie

Czekam na przeprosiny
24 lis 19:20
Grześ: Dobra pomogę troche w inny sposób
Zakładam, ze przy kącie 65 stopni jest punkt D
Spórz na trójkąt ACD, ma on jeden kąt prosty, jeden 65 oraz jeden niewiadomy.
Obliczamy I∠ACBI=25
Teraz środek okręgu to O. Spójrz na trójkąt ACO. jest on równoramienny, więc:
I∠ACOI=I∠CAOI=25
Teraz spójrzmy na trójkąt ABC, mamy dane już 2 jego kąty 90, 25
Policz sam 3 kąt
24 lis 19:21
Grześ: Gdzie niby Twoje obliczenia są dobre, wytłumacz mi to, hmm
24 lis 19:23
Godzio:
Eta zrobiła wszystko ok, tylko że na rysunku wygląda że jest 60
o, a nie 65 ...
24 lis 19:23
Godzio:
Kąty są oparte na tym samym łuku więc są równe, jeden kąt ma 90o więc
<CAB = 180 − 90 − 65 = ...
24 lis 19:24
Grześ: Ale jeszcze będzie mi wpierać, że może moje rozwiązanie jest złe, tak

Jeszcze mam ją za coś
niby "przepraszać"..... hmm
24 lis 19:24
Grześ: Ja też zauważyłem równość tych kątów, lecz nie wiem na jakim poziomie jest dana osoba z
matematyki, więc rozpisałem to tak jak się w trójkątach liczy
24 lis 19:26
Eta:
Z tym,że wkradła się literówka ( zamiast 65
o zobaczyłam 60
o
z niewyraźnie napisanej miary na rys.
|<CDA|= |<CBA| = 65
o −−− jako kąty wpisane oparte na tym samym łuku
zatem Δ ABC ma kąty : 90
o, 65
o , 25
o
24 lis 19:26
Sylwek: aaa

to w ten sposób można ustalać

dziękuję ślicznie
24 lis 19:29
Sylwek: zaraz... czyli że |<CDA|=|<CBA| ponieważ kąty znajdują sie na tym samym łuku?
24 lis 19:31
Eta:
Sylwek ..... na przyszłość pisz
wyraźne dane na rysunku!
by
Grześ nie zarzucał mi
błędów w obliczeniach
24 lis 19:32
Grześ: Tak, a Ty nie
zarzucaj mnie przedwcześnie i nie wymagaj
przeprosin za cos, czego nie
ma.
Ja Ci tak poza tym nic nie zarzuciłem. Chyba nie poczułaś się dotknięta

24 lis 19:33