Sprawdzicie?
ManFanUtd: Moglibyście mi sprawdzić jeden podpunkt gdyż niewiem czy zrobiłem dobrze

Bym był wdzięczny.:
zad. Sprawdź czy liczba r jest pierwiastkiem wielomianu W(x). Jeśli tak, określ krotność tego
pierwsiastka.
b.) W(x) = x
5 + 4x
4 + 4x
3 − 6x
2 − 24x − 24 r= −2
Więc robiłem tak że:
W(−2)= 0 i wyszło
Podzieliłem to wyrażenie przez x
2 + 4x + 4 (wyszło mi to z (x + 2)
2 ) i wynik wyszedł x
3 − 6
czyli (x
3 − 6)(x
2 + 4x + 4) ==> wiem już że jest krotność 2 stopnia, teraz sprawdzam czy
może być 3 stopnia podstawiając w (x
3 −6) za x −2. Wychodzi że nie może być czyli pozostaje
MAX krotność 2 stopnia, Dobrze rozumuje

?