Pochodne
Edi: 3cos2x2
chodzi mi o sam wynik, bo chce spr czy na pewno dobrze zrobilem
24 lis 17:39
Edi: dodam ze chodzi mi o pochodną tego wyrazenia
24 lis 17:40
Basia:
napisz co dostałeś, sprawdzę
24 lis 17:40
Edi: 3cosx2
24 lis 17:47
Edi: a mogłabys mi jeszcze powiedziec jak jest kolejnosc w robieniu takich przykladow? tz najpierw
zaczynam od pochodnej tego x/2 potem cos2 ?
24 lis 17:51
Edi: ma to jakies znaczenie?
24 lis 17:51
Basia:
niestety to nie to
(3cos
2x2)' = 6cos
x2*(cos
x2)' =
6cos
x2*(−sin
x2)*(
x2)' =
−6sin
x2cos
x2*
12=
−3sin
x2cos
x2=
24 lis 17:52
Basia:
w tym przykładzie nie ma, ale może mieć
od zewnętrznej do najbardziej wewnętrznej
najpierw potęga 2, potem cosinus, potem ułamek x2
24 lis 17:57
Edi: nie wiem tylko dlaczego z sinx2*cosx2 nagle zostaje sam sinx
24 lis 17:59
Basia:
sin2x = 2sinx*cosx
sinx = sin(2*x2) = 2sinx2cosx2
sinx2cosx2=12sinx
24 lis 18:12
Edi: dzieki wielkie
24 lis 18:15