Liczenie sumy liczb
Basia: Jak rozwiązać zadanie: Suma 1−4+7−10+13−16+.....+2008−2011 jest lczbą: a)ujemną; b)
dodatnią c) podzielną przez 3; d) podzielna przez 5.
24 lis 11:56
AS: Pogrupuj
(1 − 4) + (7 − 10) ... itd ,wyciągnij wnioski
24 lis 12:14
Basia: pogrupowałam , wyszło że ujemne i podzielne przez 3, ale w odpowiedzi jest jeszcze podzielne
przez 5 dlaczego?
24 lis 13:44
sushi_ gg6397228:
policz ile masz nawiasow
24 lis 13:49
Asia: (1−4)+(7−10)+(13−16)+...+(2008−2011)
Sn=(a1+an/2)*n
−3+(−3)/2*(−3)=−6
liczba ujemna i podzielna na3
24 lis 14:08
Basia: niby jak to zrobić
24 lis 14:10
sushi_ gg6397228:
ciag arytmetyczny
masz poczatkowe elementy z nawiasu, wiec mozesz policzyc osobno 1,7,13, 19,..., 2008
wiec liczysz ktory to element −−−> r=6, a1=1, an= 2008
i wychodzi sprzecznosc bo na poczatku masz (liczba nieparzysta − parzysta) a na koncu
masz (parzysta − nieparzysta)
24 lis 14:14
Basia: też doszłam do wniosku że jest sprzeczność, błędnie wpisane ostatnie dwie liczy?
24 lis 14:30