| 1 | ||
miejsce zerowe 0= | x − 5 −> liczysz "x" | |
| 2 |
a) a wyznacz sobie 3 punkty dla x rownego na przyklad 0, 2, 4 otrzymasz punkty i wyjdzie Ci
rposta
b) miejsce zerowe to wstawiasz 0 w miejsce f(x) czyli 0=12x−5 i wyliczasz x
c)funkcja jest rosnaca wiec im wieksza wartosc tym wieksza funkcja ukladasz od wartosci
najmniejszej a wiec liczysz wartosc podstawiajac za x poszczegolne wartosci i w przyblizeniu
na kalkulatorze jak tego nie widzisz f(√2=1/28√2−5 f(√2) w przyblizeniu −4,3 i to
najmniejsza wartość podpowiadam reszte podstaw tak samo