Przekształcanie wykresów funkcji trygonometrycznych.
syllabi: Dane są funkcje f(x)= 2cos(1/2x − π/4) oraz g(x)= − (x−9/4π)2 − 2.
Korzystając z wykresu, sprawdź, ile miejsc zerowych ma funkcja h(x)= f(x)−g(x).
Basia:
g(x) to zwykła funkcja kwadratowa
a=−1
czyli jej wykresem jest parabola z ramionami skierowanymi w dół
czyli g(x) przyjmuje wartości z przedziału (−
∞,−2)
−2≤f(x)≤2 bo −1≤cos(czegokolwiek)≤1
mogą się więc te funkcje "spotkać" tylko w punkcie, który jest wierzchołkiem paraboli
no to sprawdź czy f(−
9π4) = −2
albo inaczej i łatwiej:
zbadaj kiedy f(x)=−2
czyli rozwiąż równanie
2cos(
12x−
π4)=−2