matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 7.12.2014
Zadania
Odp.
12
Dejnowi:
Pomógłby mi ktoś rozwiązać ten wielomian?
2
Majkinek:
Czy tutaj jest błąd w odpowiedziach? Proszę o wytłumaczenie.
9
GallAnonim:
Dobry wieczór
2
Olaf:
Dla jakich wartości parametru m równanie 2x
2
− m|x| + m − 2=0 ma dwa różne rozwiązania?
2
jedrzej123:
1. Wykaż, że jeśli dwie dowolne liczby rzeczywiste a, b spełniają nierówność ab > 5, to a
2
+ b
2
> 10.
0
Robaczek:
Q=4x
4
+3x
2
+x−2
3
fanatyk:
Narysuj wykres funkcji y=sin(−x−
3
4
pi). Proszę o podpowiedź.
6
Kinia:
Jeszcze na koniec dnia pewne zadanko z wektorów mnie nurtuje: Wektor [
√
2
m , −1/4 m
2
] ma ten sam kierunek co wektor [12,−18] Wyznacz m .
5
prawdopodob:
Rzucamy 3−krotnie kostką. Oblicz prawdopodobieństwo ,że suma otrzymanych oczek jest większa od 16, wiedząc, że w pierwszym rzucie wypadła 6 ( 6 oczek ).
6
całek:
Mógłby ktoś pomóc w policzeniu tej całki:
0
ciągi:
obliczyć granice.
0
ewela;):
mam pytanie dotyczące szkicowania wykresów bo jak mamy Zw(0,6> a Df <−5,2> i brak miejsc zerowych
1
kasia96:
Rozwiązać równanie
0
ewela;):
Df <−5,2> Zw(0,6>
1
lightban:
V2−2=V2−1
0
Daniel:
Witam Mam szybkie pytanie
0
ewela;):
Df={−1,3} U <4;7>, Zw=<−2;−1> U <0,6>
11
b:
Eta jest bogiem, uświadom to sobie
6
Wuer:
Witam, proszę o usunięcie niewymierności z mianownika z zastosowaniem wzorów skróconego mnożenia (sześcian). Jutro poprawa sprawdzianu, a ja, nie mogę zrozumieć jak to zrobić. Proszę
4
fresh:
Witam. Mam problem z przykładem xd
√
12 − 2
√
35
jak to obliczyć? Bo zapomniałem i nie mam pomysłu
0
Klaudia:
Sprawdź monotoniczność ciągu a
n
= 3
n
+(−2)
n
5
st:
Podaj przykład układu dwóch równań o 4 niewiadomych, który ma tylko jedno rozwiązanie bazowe. Moze chociaz ktos dac wskzzowke czego mam szukac?
5
Hubcio:
Objętość prostopadłościanu którego podstawą jest kwadrat 9cm kwadratowych wynosi 36 cm sześciennych.Jaką wysokość ma ten prostopadłościan?
4
qwerty:
Boki trojkata maja dlugosc 8,12,16. Oblicz dlugosc srodkowej prowadzacej do najdluzszego boku.
23
Dominika:
Liczba −1 jest rozwiazaniem rownania x
3
+(m+1)x
2
+(m−3)x−3=0 Wyznacz wartosc parametru m ,m∊R ,wiedzac,ze dane równanie jest średnią arytmetyczną
1
Klaudia:
Czy podany ciąg jest ograniczony z góy a
n
= 1/(4
1
+ 1) + 1/(4
2
+ 2) + ... 1/(4
n
+ n)
5
X:
"Podaj przykład układu dwóch równań o 4 niewiadomych, który ma tylko jedno rozwiązanie bazowe."
15
stookrotka:
dlaczego szereg harmoniczny postaci 1 / n
1
/
n
który jest rozbieżny, wykazuje, że badany szereg jest warunkowo zbieżny?
4
Pan Wektor:
Proszę o pomoc. Nie rozumiem upraszczania wartości wyrażeń na wektorach R3 ( tej regóły prawej dłoni) proszęęę o pomoc
5
Joanna:
Oblicz pole równoległoboku rozpiętego na wektorach : v=[1,−2,1] i u=[2,−2,1] dodam że obliczyłam to zadanie dwoma sposobami ale niestety są to dwa różne wyniki zależy mi
3
ciemny:
Witam. Zabrałem się za rozwiązywanie zadań, ogólnie trochę główkuje, ale z poniższym zadaniem mam problem. Nie liczę na to, że rozwiążecie za mnie to zadanie, ale liczę na to, że uzyskam
3
Michał:
W ciągu geometrycznym ( an) suma pierwszego i trzeciego wyrazu jest równa 10 a suma drugiego i czwartego jest równa 5 Wyznacz n dla ktorego S * an = 1 gdzie S jest sumą wszystkich wyrazów
0
ewka:
Witam, bardzo proszę kogoś o rozwiązanie, bądź też chociaż na kierunkowanie mnie jak zrobić te trzy przykłady. Jest to dział: Wielomiany i funkcje wymierne
1
zdesperowanykasztan:
2
1
* 2
3
* 2
5
* ... 2
2x−1
= 64 * 4
x+1
,nie mam pomysłu, poratujcie
6
Zaćma:
Wykaż, że prawdziwe jest równanie (11−
√
21
) + (11+
√
21
) =
√
42
0
Hehe:
Znaleźć przedziały monotoniczności funkcji: f(x)=x−3
3
√
x
1
Marek:
Kąty α i β są przyległe i α jest o 35° większy od β. Ile wynosi miara kąta β?
5
Michał:
w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym gługość krawędzi podstawy jest równa 8, a długość krawędzi bocznej 6 Oblicz sinα*cosβ , gdzie α jest miarą kąta między ścianami, a β miarą kąta między
3
q:
Witam! Męczę się już trochę z tym pewnym zadaniem z całką ∫xcos4xdx
0
Sabina:
A i B są zdarzeniami losowymi takimi,że P(A') = jedna dziesiąta, P(B')= jedna druga i P(AuB)= cztery piąte. Oblicz prawdopodobieństwo iloczynu zdarzeń A i B.
4
ejej:
czy w każdym trójkącie przekątna dzieli boki na połowę?
0
Sabina:
W urnie są 4 kule białe i 8 kul czarnych, losujemy 2 razy po 1 kuli bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo,że wylosujemy kulę w jednym kolorze. wynik przedstaw postaci ułamka
0
Sabina:
Rzucamy kostką do gry i monetą. Oblicz prawdopodobieństwo,że wyrzucimy orła i co najmniej 2 oczka.
0
lolovsky:
Wyznacz ekstrema lokalne (o ile istnieją) funkcji f:
7
Gabi:
Wielomian W(x)=a(x−p)
2
(x+q),gdzie a≠0 ,ma dwa pierwiastki 2 oraz −1 , przy czym drugi z nich jest pierwiastkiem dwukrotnym. Ponadto dla liczby −2 wielomian przyjmuje wartość 36.
1
tokarka:
2log
7
32−log
7
256−2log
7
14
9
duds:
lim X −− > 5
0
boy:
W równoległoboku w którym jeden z boków jest dwa razy dłuższy od drugiego , kąt ostry ma miarę 60 stopni , a krótsza przekątna ma długość 4√3 cm.
1
gruzik:
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o polu równym a
2
. Wyznacz pole powierzchni bocznej tego stożka.
15
mateusz:
Dobry wieczór! Wiem, że to forum służy do rozwiązywania zadań, lecz mam pytanie
8
zagadka22:
Kto określi mi dziedzinę?
3
Stożek :
Wyznacz kąt rozwarcia stożka którego pole przekroju osiowego jest równe 36 cm
2
oraz tworząca jest równa 12 cm (rozpatrz dwa przypadki)
8
lub:
Jestem na drugim roku matematyki i już nie daje rady...Pierwszy rok jakoś przeżyłam,ale drugi..Nie wiem co robić czy rzucić te studia czy jakoś przemęczyć je...Z drugiej strony boje
2
tokarka:
2
x
−2
x−4
=15
0
Mirko:
Rozwiąż układ równań: (x−1)
2
− (x−2)(x+2) = (y+1)
2
−( y−3)
2
−5
3
Mikołaj:
Wartość teoretyczna = −0,24752 Wartość zmierzona = −4,49634
2
macieg12:
http://matematyka.pisz.pl/strona/48.html
Wytlumaczy mi ktos czego w przed ostatnim i przed przed ostatnim przykladzie jest
0
ejej:
Punkty A(2,−3) i B(5,1) są wierzchołkami trójkąta ABC. Bok BC zawiera się w prostej o równaniu k:x+2y−7=0, zaś środkowa AM zawiera się w prostej m: 5x−y−13=0. Wyznacz równanie ogólne
2
olaaaa:
log(x−3)= −1
1
Archy:
jednym z pierwiastków wielomianu w(x)=x
3
+mx
2
+nx+2 jest liczba 1. Reszta z dzielenia wielomianu w(x) przez dwumian x+1 jest rowna 4. Oblicz współczynniki m i n.
2
asiik:
2x−x(x−4)=(x−1)
2
−1
0
macieg12:
Czego przy funkcji : −|(x+1)
2
−2| , przesuniecie to : −1,−2 a przy | |x|−2|= 0 , przesuniecie to 0,−2
0
xoxo:
9
1
3
x 27
1
{2} x 3 {3} = ?
4
Daniel:
Na podstawie definicji pochodnej obliczyć pochodną danej funkcji f(x) w ustalonym punkcjie xo f(x)=
√
x+1
, xo=3
4
#ffffffffff:
zbadaj zbieżność szeregów: a) sin n
3
4
Archy:
udowodnij, że suma sześcianów trzech kolejnych liczb naturalnych jest podzielna przez 9 ja oznaczyłem sobie te liczby tak: a, a+1, a+2
1
man:
Wyznacz miejsce zerowe funkcji: f(x)=
√
3−x
−3
√
x+1
2
stookrotka:
Warunek konieczny: gdy sprawdzam warunek konieczny zbieżności szeregu, to obliczam z kryterium d'Alamberta, jeśli
0
aga:
Po dwóch godzinach od rozpoczęcia pewnego doświadczenia liczba bakterii była równa 1200, a po sześciu godzinach wzrosła do 10 800. Liczbę bakterii, w zależności od czasu t mierzonego w
3
Patrycja:
Wyznacz miejsce zerowe funkcji f(x)=8*(
1
4
)
x−2
−1
2
wytłumaczysz?:
Podczas pewnego doświadczenia liczba bakrerii, których początkowo było 600, podwajała się w ciągu pół godziny.
0
wytłumaczysz?:
Podczas pewnego doświadczenia liczba bakrerii, których początkowo było 600, podwajała się w ciągu pół godziny.
6
bacha:
Wyznacz równania wszystkich asymptot funkcji f:
6x
2
, jeśli |x|≥2 → xe(−
∞
, −2> u <2, +
∞
)
|x|+1
f(x)={
0
pcv:
wykaż że następujące funkcje są ciągłe w zbiorze liczb rzeczywistych f(x) = x3 + 2 x2 − 5
8
O#62;:
wyłącz x
2
23
Kacper K.:
Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji f(x)=
√
x
4
+mx
2
+4
jest zbiór liczb rzeczywistych?
1
anka1995:
Oblicz:
1
∑ (od n=1 do nieskończoności)
n
4
0
Adam:
Wykaż na podstawie definicji, że funkcja kwadratowa f(x) =
1
2
x
2
− 4x jest malejąca w przedziale (−
∞
,4)
2
Cebi:
Wyznacz wzór funkcji liniowej f, która dla każde liczby rzeczywistej x spełnia warunek: a) f(x+1) = 2x − 3
1
adam:
rozłożyć wielomian 2x
3
−x
2
+5x+3
0
jupiks:
Podstawą graniastosłupa prostego jest romb, a pole powierzchni bocznej równa się 280. Pole jednego z przekrojów zawierających przekątną rombu i dwie przeciwległe krawędzie boczne równa
3
qqq:
:::rysunek::: Na podstawie wykresu funkcji f(x) naszkicuj wykresy poszczególnych funkcji :
1
Sonia:
Powierzchnią boczną stożka po rozwinięciu jest wycinek koła o kącie alfa i promieniu 12 cm. Oblicz pole podstawy tego stożka jeśli:
5
matematyk polski:
Wykaż, że zachodzi równość:
√
9−4
√
2
+1 =
4
√
2
2
Kacper K.:
Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji f(x)=
√
x
4
+mx
2
+4
jest zbiór liczb rzeczywistych?
2
Bobi:
Hallo czy ktoś byłby w stanie wytłumaczyć mi zadanie z Fizyki dotyczące współczynnika tarcia
mam z tym ogromny problem i nie mam pojęcia jak te siły się rozkładają ...
11
gapa:
Zbadaj ciągłość funkcji:
6
aan:
W iloczynie kartezjańskim dane są relacje RxR: S={(x,y):y=2x +3
3
Paula:
Rozwiąż równania: a) x
3
+5x
2
−2x−8=0
0
Magda:
Przekątne równoległoboku maja długości 10 i 26. Oblicz obwód tego równoległoboku, jeżeli jego pole jest równe 78.
0
Paula:
Rozwiąż nierówności a) x
2
+10x+9≤0
1
Paula:
Rozwiąż algebraiczne i graficzne układy równań a) −3x+2y=6
0
tomm:
Pani Nowacka wzięła w banku kredyt w wysokości 40000zł na zakup samochodu. Roczna stopa procentowa kredytu jest równa 16%. Kredyt ma być spłacony w ciągu dwóch lat, w kwartalnych
4
xyz:
1. Suma dwóch kolejnych liczb naturalnych nieparzystych nie przekracza 13. Wyznacz wszystkie pary takich liczb.
1
Karolina:
Przez punkt A(4,0,−1) poprowadzić prostą przecinającą dwie proste
0
tomm:
Pani Kozłowska wzięła w banku kredyt w wysokości 40000zł na zakup samochodu. Roczna stopa procentowa kredytu jest równa 16%. Kredyt ma być spłacony w ciągu dwóch lat, w kwartalnych
6
Maja:
Zapisz w postaci iloczynowej cos(x+
π
4
) + cos (x−
π
4
)
4
boguś:
W równoległoboku w którym jeden z boków jest dwa razy dłuższy od drugiego , kąt ostry ma miarę 60 stopni , a krótsza przekątna ma długość 4√3 cm.
5
Kris:
Wyznacz równanie okręgu o promieniu r przechodzącego przez punkty A i B r=2√5
0
Paula:
Narysować wykres funkcji y= −x
2
+6x+7 i omówić jej własności. Podaj postać iloczynową i kanoniczną.
1
tabicia:
Oblicz całke
3
Majkinek:
Rozwiązuję nierówność z wartościami bezwzględnymi dla przedzialu x∊(5;+
∞
) i wychodzi delta mniejsza od 0... nierówność ma postać x
2
−2x+2≤0 co robic?
2
Paula:
dana funkcja liniowa f(x)=(3−7m)x+1 Dla jakiego m funkcja jest
1
heh:
W trapezie ABCD punkty K,L są odpowiednio środkami ramion AD i BC. Odcinek KL przecina przekątną AC w punkcie M oraz przekątną DB w punkcie N. Wykaż, że |MN|= (|AB| − |DC|): 2
2
w2w:
3x
8
−2x
4
−1=0
2
Agg:
6
Ile wyrazów całkowitych ma nieskończony ciąg (a
n
), gdzie a
n
=2−
? Dokonaj obliczeń.
n
1
Magda:
Dany jest ciąg (an) którego suma n początkowych wyrazów jest równa Sn= 2
n−1
−
1
2
. Wyznacz wzór ogólny tego ciagu i wykaz, ze ciąg (an) jest ciągiem geometrycznym.
3
J:
zrób rysunek ...
2
xx:
Asymptota
3
y=5−
x
2
0
Agg:
Liczba wyrazów ujemnych ciągu nieskończonego (a
n
), gdzie a
n
=2
n
−n
2
, jest równa: 1, dokonaj obliczeń.
5
Skarpeta:
Oblicz pole trapezu prostokątnego o bokach 7 i 4 i kącie ostrym 30 stopni .
0
hubert:
Podstawą graniastosłupa prostego jest romb, a pole powierzchni bocznej graniastosłupa równa się 280. Pole jednego z przekrojów zawierających przekątną rombu i dwie przeciwległe krawędzie
4
44:
(3tgx + 1)(1 + sin2x)= 1 − tgx
4
123:
W pudełku jest 16 czekoladek, w tym 4 marcepanowe. Losowo wybieramy po jednej czekoladce do momentu, gdy wylosujemy czekoladkę marcepanową. Czy prawdopodobieństwo, że losować będziemy
2
Agg:
Ciąg nieskończony (a
n
), gdzie a
n
=−n
2
+7 jest malejący, dokonaj obliczeń
1
Agg:
(−1)
n+1
Dany jest ciąg (a
n
), gdzie a
n
=
zatem:
n+1
Jak obliczyć a
3
2
Chemiczka:
Zadanie z chemii, nie wiem gdzie sie zwrocic po pomoc, wiec wale tu:
12
XYZ:
Oblicz pole rownoległoboka o bokach 7i10 oraz kacie rozwartym 120 stopni .pilne
4
Rafal:
arctg
√
x
*e
4x
2
5
Sozi:
Witam, Jestem w drugiej liceum na rozszerzonej matematyce i przygotowuje się do poprawy sprawdzianu z
8
kyrtap:
Wektor wodzący punktu materialnego wynosi r
→
(t) = [cos(t),sin(t), t]. Jaka krzywa jest torem ruchu?
6
bu:
log
3
36−log
3
4
1
bu:
log
2
64− log
4
4
4
majza:
Pole trapezu wynosi 169cm
2
. Punkt przecięcia przekątnych dzieli każda przekątną na 2 odcinki, których długości pozostają w stosunku 5:. Oblicz pola trójkątów, na jakie przekątne podzieliły
8
Janek191:
1
ZW
f
= <
;
√
2
>
16
1
kolorek:
Na przyjęcie przyszło n osób. Początkowo każdy miał dokładnie 3 znajomych wśród pozostałych osób obecnych na przyjęciu. w trakcie przyjęcia niektóre osoby poznały się, w wyniku czego pod
1
jarek:
4(−2x−3)
2
≥ 13 − (4x+1)(1−4x)
3
bartek:
cześć pewnie temat był wielokrotnie wałkowany ale czy dobrze rozumie, jakby chciał pisać następujące
2
gapa:
Punkty A(−4,4) i B(4,0) są wierzchołkami trójkąta ABC, a punkt M(3,4) jest punktem przecięcia wysokości tego trójkąta. Wyznacz współrzędne wierzchołka C.
1
Natasza:
Podczas rozwiązywania zadanka z chemii napotkałam na całkę, której nie wiem jak rozwiązać. Proszę o podpowiedź jak ją rozgryźć
1
Pliss :) :
W rozwnoległoboku kat ostry ma miare 60 stopni , a krótsza przekątna ma dł. 3
√
3
i jest prostopadła do boku. Oblicz pole częsci wspólnej tego równoległoboku i jego obrazu w symetrii
4
Magda:
Liczbę
4
2−
3
√
4
zapisz w postaci k+m
3
√
4
+n
3
√
2
, gdzie k,m,n∊ℂ. Oblicz (k
m
)
n
.
11
Maja:
sin(x−
π
3
)= −
1
2
3
abc:
[2x+y] = 2[x]+[y]+2
3
itsuwari:
1. Ze zbioru {1, 2, 3, ..., 9} losujemy kolejno, bez zwracania dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo, że druga z wylosowanych liczb będzie nieparzysta, jeśli wiadomo, że
5
:x:
2
√
3
2
= ?
0
Adam:
1
2
x
2
∞
,4)
13
Kinia:
Podstawą Ostroslupa jest trójkąt prostokątny o kącie ostrym miary α i przeciwprostokatnej długości c. Wszystkie ściany boczne ostroslupa nachylone są do plaszcyzny podstaey jego
2
Majkinek:
Witam. Potrzebuję wskazówki nie rozwiązań. Naszkicuj wykres funkcji f(x)=|(x−p)
2
+2p| dla p=−2. Dla jakich wartości parametru p równanie
2
Rafal:
jeżeli mamy taki przykład ln
4
x to co robimy z tą potęgą?
37
stude:
@Janek zajrzy tutaj
3
...:
zespolone z
4
−3z
2
−4=0
5
...:
√
x
−4
lim
x−16
x−>16
1
Pizystrat :
1. nie wiem jak zrobić to zadanie wie ktoś może ,to prosze o pomoc
podaj liczbę punktów wspólnych okręgów o środkach (0,0) i promieniu 2 .S2 ma współrzędne (−2
4
Rafal:
√
arctgx
sin
2
x
1
Kamila:
Podstawą graniastosłupa prostego jest romb, a pole powierzchni bocznej graniastosłupa równa się 280. Pole jednego z przekrojów zawierających przekątną rombu i dwie przeciwległe krawędzie
1
piotreks:
Oblicz a1 i iloraz ciągu arytmetycznego (g) wiedząc, że a2=28, a5=3
1
2
0
piotreks:
Załóżmy, że an jest malejącym ciągiem arytmetycznym, oblicz a1, r i wyraz ciągu wiedząc że a4*a7 =−27
10
Magda:
Podstawy trapezu prostokątnego opisanego na okręgu maja długości 4cm i 8cm. wysokość tego trapezu jest równa:
?
2
biol:
Podstawa ostroslupa ABCS jest trojkat rownoboczny ABC o boku dlugosci 8. Punkt D jest srodkiem krawedzi AB, odcinek DS jest wysokoscia ostroslupa. Krawedzie AS i BS maja dlugosc 7. Oblicz
12
Dudii:
Rownoległobok o obwodze 32. jeden bok jest 3 razy dłuzszy od drugiego , a kat rozwarty wynosi 120 stopni , Z tego trzeba obliczyc długosc przekątnych i pole rownoległoboka ? Najwiekszy mam
9
Kinia:
Jeszcze jedno zadanie, ciąg (a
n
) okreslony jest rekurencyjnie: a
1
= 1 , a
(
n+1) =
√
a
n
2
+ 1
12
stude:
Jak wyznaczyć kierownice i ognisko i kierownice
4
mała_ujocik:
Witam serdecznie, potrzebuję pomocy przy trzech zadaniach z pochodnej.
5
HelpToMe:
Witam . Ma ktoś rozwiązania do egzaminu gimnazjalnego kwiecień 2014 ? Prosiłbym o linka do rozwiązań lub coś.
2
Anna:
POMOCY
Wartość faktury będącej przedmiotem umowy faktoringowej wynosi 38 600zł. Termin jej płatności
2
ola:
w jaki sposób obliczyć taką granicę?
2
pati:
napisz równanie stycznej k do wykresu funkcji f w która jest prostopadła do prostej m f(x) x
3
+x
2
+x+1
0
Anna:
Wartość faktury będącej przedmiotem umowy faktoringowej wynosi 38 600zł. Termin jej płatności upływa za 42 dni. Podaj:
0
qwerty:
Cześć, potrzebuję pomocy przy dwóch zadaniach: 1.Podaj przykład układu dwóch równań o 4 niewiadomych, który ma tylko jedno rozwiązanie bazowe
0
Rafal:
√
arctgx
sin
2
x
3
Cami:
Witam, potrzebuję pomocy, ale tym razem nie w zadaniu
tylko w definicji, a dokładniej w przykładzie. Będę ogromnie wdzięczny jeżeli ktoś mi to wytłumaczy
0
anekon:
dla jakich wartosci parametru a funkcja jest cągła w zbiorze liczb rzeczywistych
0
anekon:
wykaż że następujące funkcje są ciągłe w zbiorze liczb rzeczywistych f(x) = x
3
+ 2 x
2
− 5
3
Smile:
Wyznacz wszystkie wartości m, dla których funkcja liniowa: a) y=(m+1)x+2 jest rosnąca
2
Magda:
Ciąg (a
n
) jest określony rekurencyjnie: a
1
=4 a
n+1
=
1
2
{a
n
}
2
−4n dla n≥1
10
Smile:
Wyznacz wszystkie wartości m, dla których funkcja liniowa: a) y=4mx−2+5 jest rosnąca
1
Smile:
Naszkicuj wykres proporcjonalności prostej, wykorzystując znaczenie współczynnika kierunkowego we wzorze z tej funkcji:
9
Magda:
ile rozwiazan ma rownanie 2x
3
−x
2
+x+5=0
0
Adam:
1
2
x
2
∞
,4)
10
Magda:
ile punktów o obu współrzędnych całkowitych należy do wykresu funkcji f(x)=x+3/x−3
25
Janek191:
z.1
2
Monika:
W graniastosłup prawidłowy czworokątny wpisano stożek. Wiedząc, że długosci krawędzi podstawy, przekątnej podstawy oraz wysokości graniastosłupa tworzą ciąg geometryczny, oblicz objętość i
2
tracer:
Hej, mam pewien problem Przesuń liczbę o 4 miejsca w prawo i 6 miejsc w lewo w kodzie ZM/ZU1/ZU2
2
Toja:
Rozwiązać metodą podstawiania: Suma liczb x i y jest równa 4, a różnica połowy liczby x i połowy liczby y jest równa 10.
1
kacper:
Prosiłbym o sprawdzenie, czy wynik rozwiazania jest poprawny. Obliczyć całkę:
1
xyz:
Funkcja liniowa , która dla każdego rzeczywistego x spełnia warunek:f(5x) = 3f(x) + 1to: (a)f(x) = 2 . (b)f(x) = 2x+ 1 (c)f(x) = 3x+ 2 (d)f(x) =−0,5 UWAGA! MOŻE BYĆ WIECEJ NIZ JEDNA
5
Kinia:
Udowodnij , że jeśli α i β należą (0,90stopni) to cos(α+β) < cosα + cosβ
27
===:
... zadanie 6 to bardzo fajne zadanko −
"interdyscyplinarne" jak zadanka na nową
1
xyz:
Funkcja liniowa , która dla każdego rzeczywistego x spełnia warunek:f(5x) = 3f(x) + 1to:
2
xyz:
Co oznacza f(5x) = 3f(x) + 1?
0
noname:
Wyjaśni mi ktoś dlaczego tak nalezy liczyć , rachunek prawdopodobieństwa . − Ile jest liczn 3 cyfr. o różnych cyfrach w których zapisie nie występuje cyfra 7
7
Łukasz:
f(x)=cos
2
(3x) f(x)'= 2*(−sin3x) *(3x)' = − 6 sin(3x) <− tak to powinno wyglądać?
3
===:
... i punkt przegięcia dla x=0
3
aa:
Dane są punkty A(1,0) oraz B(5,2). Na prostej k równoległej do prostej AB i przechodzącej przez punkt P(4,4) wyznacz współrzędne punktu C, który jest równo odległy od punktów A i B. Wykaż,
7
jedrzej123:
1. Wykaż, że jeśli a<1 i b>−4, to 4a−2b<12 2. Wykaż, że jeśli x>1 i y<1, to xy<x+y−1
8
sss:
Rozwiąż równanie macierzowe: | 2 1 0| |7 4 0|
6
Paulina:
Rzucono trzy razy moneta. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia ze dwa razy pod rzad nie otrzymamy tego samego wyniku?
2
dero2005:
V = V
o
*e
r*n
= 1500*e
4*0,07
= 1984,69
0
bruno:
Wykazać, że wśród pięciu punktów wybranych w trójkącie równobocznym o boku 1, istnieje przynajmniej jedna para punktów odległych od siebie o co najwyżej 1/2
6
dero2005:
0
eme:
Graf o 13 krawędziach ma po 3 wierzchołki stopnia 1,2 i 3. Pozostałe wierzchołki są stopnia 4. Narysować taki graf.
13
kret:
Taką radę jakubs wsadź sobie w dupę
1
12345:
f(x)= 3x
4
− 6x
2
+4 czyli
14
kyrtap: