proszę o sprawdzenie
Michał: w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym gługość krawędzi podstawy jest równa 8, a długość krawędzi
bocznej 6 Oblicz sinα*cosβ , gdzie α jest miarą kąta między ścianami, a β miarą kąta między
ścianą i podstawą ostrosłupa.
ja to wykonałem tak
a − gługość krawędzi podstawy , l − długość krawędzi bocznej h
p − wysokość podstawy
h
ś − wysokość ściany ,S
'S= H − wysokość ostrosłupa S − wierzchołek ostrosłupa kąt ESD =α
kąt S
,DS = β
ΔABC rownoboczny ( podstawa) D ∊ BC BD =CD z ΔDCS prostokątnego z tw PItagorasa −
| | 1 | | 8√3 | |
obliczam hś = 2√5 S'D= |
| hp hp= |
| = 4√3
|
| | 3 | | 2 | |
| | 1 | | 4√3 | | S,D | | 2√15 | |
S,D= |
| 4√3 = |
| czyli cos β = |
| = |
|
|
| | 3 | | 3 | | h,ś | | 15 | |
| | 1 | |
E ∊ AC AE = EC ED = |
| AB ED = 4 z ΔEDS z tw cosinusów obliczyłem kąt α
|
| | 2 | |
| | 3 | | 4 | |
czyli cosβ = |
| a następnie z 1 trygonometrycznej sinα = |
|
|
| | 5 | | 5 | |
| | 4 | | 2√15 | | 8√15 | |
czyli sinα*cosβ = |
| * |
| = |
|
|
| | 5 | | 15 | | 75 | |
jest taki problem że wynik ma być 4
√11 i nie wiem gdzie jest błąd
7 gru 19:16
===:
..a niby w jaki to sposób sinαcosβ mogą być większe od 12

?
7 gru 19:24
Michał: 8*
√15 ≈ 30,96
ale mnie po obliczeniu nie wyszło 12 tylko 0,4128
7 gru 19:57
===:
... mówię o odpowiedziach ... piszesz, że niby winno być 4
√11 ... i pytam jak to możliwe

?
7 gru 19:59
dero2005:
wynik musi być mniejszy od 1
7 gru 20:00
Michał: słusznie ale sprawdziłem jeszcze raz w odpowiedziach i tak jest napisane nie zwrociłem uwagi
myślę że w moich obliczeniach nie ma błędu
dziękuję jesze raz
7 gru 20:12