oblicz granice
duds: lim
X −− > 5
x−5√x−4−1
7 gru 18:40
duds: to −1 też w mianowniku
7 gru 18:41
Janek191:
| | x − 5 | |
f(x) = |
| ? |
| | √ x − 4 − 1 | |
7 gru 18:42
duds: tak
7 gru 18:42
Janek191:
| | x − 5 | | x − 5 | |
f(x) = |
| = |
| *( √ x − 4 +1) = √ x −4 +1 |
| | | | x − 5 | |
więc
lim f(x) =
√ 5 − 4 + 1 = 2
x → 5
7 gru 18:46
Janek191:
| | a2 − b2 | |
Do mianownika stosujemy wzór : a − b = |
| |
| | a + b | |
7 gru 18:47
duds: dzieki ziomuś kocham cie
7 gru 18:47
Janek191:
Ja nie Biedroń

!
7 gru 18:48
duds: a czemu w liczniku mianownika x−4 nie jest wartoscia bezwzględną? wkońcu potęgujemy pierwiastek
7 gru 18:51
duds: ?
7 gru 19:00