dowód trygonometria
Kinia: Udowodnij , że jeśli α i β należą (0,90stopni) to cos(α+β) < cosα + cosβ
7 gru 11:21
Kinia: Proszę o pomoc
7 gru 11:50
Kinia: To zadanie chyba nie jest trudne, ale nie mogę sobie z nim poradzić, próbowałam lewa minus
prawa i jakieś przeksztalcenia,ale nic mi to nie dało.
7 gru 12:03
Godzio:
Pokażemy, że
cos(a + b) − cos(a) − cos(b) < 0
| | b | | 2a + b | | b | | 2a + b | |
−2sin |
| sin |
| − cos(b) = −(2sin |
| sin |
| + cos(b)) = (*) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Ponieważ, a i b ∊ (0,90
o) to
| b | | b | |
| ∊ (0,45o) zatem sin |
| > 0 |
| 2 | | 2 | |
| 2a + b | | b | | 2a + b | |
| = a + |
| ∊ (0,135o) ⇒ sin |
| > 0 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
oraz cos(b) > 0
− ( LICZBA DODATNIA ) = LICZBA UJEMNA < 0
7 gru 12:21
Kinia: Ahaaaa! Nie próbowałam takiego połączenia, ja laczylam na przykład to co bylo po lewej razem
ibososobno rozpisywalam to co po prawej. Dziękuję bardzo za pomoc
7 gru 12:39
Gray: | | 1 | | 1 | |
cos(a+b) = cosa cosb − sina sinb < cosa cosb = |
| cosa cosb + |
| cosa cosb < |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
<... pomijam czynniki z (0,1) więc całość zwiększam ... < |
| cosa + |
| cosb < cosa + |
| | 2 | | 2 | |
cosb
7 gru 13:34