Oblicz pochodną
Łukasz: f(x)=cos
2(3x)
f(x)'= 2*(−sin3x) *(3x)' = − 6 sin(3x) <− tak to powinno wyglądać?
Bo na wolframie jest inna odpowiedź i się zastanawiam co robię źle.
PS: Dopiero zaczynam, nie śmiejcie się
7 gru 10:38
:): a nie jest przypadkiem −6cos3xsin3x?
7 gru 10:51
Łukasz: A no tak

Potem użyć wzoru sin2α=2sinα*cosα
Czyli −3*2sin3xcos3x = −3 * sin6x = −3sin6x
Dzięki za pomoc
7 gru 11:22
Krystek: 2*cos3x*(cos3x)'*(3x)'
7 gru 11:22
Łukasz: Wiem wiem, dzięki również tobie Krystek
7 gru 11:25
Łukasz: Teraz kolejne zadanie, praktycznie takie samo, jakby ktoś mógł ocenić czy dobrze go robię
byłbym wdzięczny.
| | −3sinx | | −3sinx | | −3sinx | |
f(x)'= |
| = |
| = |
| |
| | 2sinx*(sinx)' | | 2sinx*cosx | | sin2x | |
7 gru 11:32
Krystek: | | (3cosx)'*sin2x−3cosx(sin2x)' | |
= |
| =.. |
| | sin2x)2 | |
7 gru 11:42
Łukasz: Czyli moje takie skracanie nie przejdzie

Dzięki za wyjaśnienie, myślałem że nie będę musiał używać tego wzoru.
7 gru 11:52