liczby rzeczywiste
xyz: 1. Suma dwóch kolejnych liczb naturalnych nieparzystych nie przekracza 13. Wyznacz wszystkie
pary takich liczb.
2. Podano, że 1 stycznia 2011 roku w pewnym mieście mieszkało 200000 osób, chociaż dokładnie
miasto liczyło 193256 osób. Oblicz błąd względny, bezwzględny i procentowy tego przybliżenia.
3. Rozwiąż |5x+2|=3, 12 |x+2|≤10, |x−5|>7.
4. Zapisz przedziały za pomocą nierówności z wartością bezwzględną.
x∊ <−4,1>
x∊ (−∞,2) ∪ (6, +∞)
4. Jeżeli x∊ (−2,0), to wartość wyrażenia |x−3| − |x+2| − 2|x| jest równa:
a) 1
b) −1
c) 1,5
d) 2
Proszę o pomoc!
7 gru 16:23
O#62;: 1. (2n+1)+(2n+3)≤13− to rozwiąż
7 gru 16:27
O#62;: 4. 1≥IxI≥4
IxI<2 lub IxI>6
7 gru 16:32
O#62;: 3. 5x+2=3 lub 5x+2=−3
pomnóż obie strony przez 2
jak w pierwszym przykładzie
7 gru 16:34
O#62;: 5. Ix−3I=−(x−3), bo x−3<0 w tym przedziale
Ix+2I=x+2, bo x+2>0 w tym przedziale
−2IxI=2x, bo x<0 w tym przedziale
rozwiąż równanie podstawiając prawe strony
a)
7 gru 16:40