PW: Popatrzrmy na pudełko, z którego już wyjęto k czekoladek "niemarcepanowych". Zostało w nim
16−k czekoladek, w tym 4 marcepanowe. Wyciągnięcie czekoladki marcepanowej ma
prawdopodobieństwo
Jest tak
pod warunkiem, że początkowe losowania dokonywały się ze zbioru 16−4 = 12
czekoladek "niemarcepanowych". Przyjmijmy, że zdarzeniami opisanymi w treści zadania są liczby
1, 2, 3, ..., 13. Kolejne szanse losowania czekoladki marcepanowej powinny być więc
zdefiniowane jako
| | | 4 | |
(1) P(k+1) = |
|
| , k∊{0, 1, 2, ..., 12}, |
| | | 16−k | |
np. dla k=0 (pierwsza czekoladka)
| | | 4 | | 4 | |
P(1) = |
|
| = |
| − zgodnie z oczekiwaniami (klasyczna |
| | | 16−0 | | 16 | |
definicja prawdopodobieństwa)
dla k=1 (druga czekoladka)
| | 12 | 4 | | 1 | |
P(2) = |
|
| = |
| − dziwny wynik, ale trzeba wziąć pod uwagę, że pierwszą |
| | 16 | 15 | | 5 | |
czekoladkę mogliśmy losować na 12 sposobów
dla k=2 (trzecia czekoladka)
| | | 4 | | 66 | 4 | | 11 | |
P(3) = |
|
| = |
|
| = |
| |
| | | 16−2 | | 120 | 14 | | 70 | |
| | 1 | | 9 | | 1 | |
P(1)+P(2) = |
| +U{1}[5} = |
| < |
| . |
| | 4 | | 20 | | 2 | |
Byłoby wszystko dobrze, gdyby jeszcze sprawdzić, że wzór (1) jest poprawnym określeniem
prawdopodobieństwa na zbiorze {0, 1, 2, ..., 12}, czyli że liczby te sumują się do 1.